България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алексения Димитрова: Засега няма замесени български политици в досиетата "Панама"

"Имената на Евгения и Николай Баневи излязоха, защото чух нейната гледна точка", каза за Bulgaria ON AIR разследващият журналист

06.04.2016 | 12:45 Редактор: Тодор Петров
Алексения Димитрова: Засега няма замесени български политици в досиетата

"Към момента в документите "Панама" не фигурират български акционери политици. Повечето ни сънародници са от сферата на бизнеса, някои са публично известни и разпознаваеми. Има и имена, които не ми говорят нищо." Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR журналистът от "24 часа" Алексения Димитрова, която е част от световната мрежа на разследващите журналисти, работещи по мащабния случай "Панама". 

"Преди повече от година колеги от Süddeutsche Zeitung са получили този теч на информация и са решили да го споделят с международния консорциум на разследващите журналисти. Правила съм своите първи разследвания за българи в офшорни зони още през 1997/98 г. и сме си говорили с много колеги по тези теми. Поканиха ме да участвам, защото се познаваме покрай тази тематика", обясни Алексения Димитрова. 

Според нея принципите на журналистическата етика изискват да не се съобщават имена, докато не се направи задълбочено проучване. 

"Не може просто да се хвърли един списък. Излязоха имената на Николай Банев и Евгения Банева, защото се свързах с нея и чух гледната й точка. Работата с техния случай бе много тежка, тъй като са правили много смени на пълномощници. Според тях е естествено да сменят по този начин. Проведох още два разговора с хора от списъка, но те не са полицити", допълни Димитрова.

Алексения Димитрова не смята, че политиците трябва да са спокойни и да си отдъхнат, защото никога не се знае какво може да изскочи от документите, които са около 12 млн. Тя уточни, че не би скрила, ако попадне на замесен български политик. Димитрова не е сигурна дали ще има бъдещи политически и икономически сътресения и даде за пример Евгения Банева, която не се страхува от проверки на НАП, защото си плаща данъците в България.

"Ще се опитам да говоря с всички замесени българи, но ако откажат, това не е в техен интерес. Няма да публикувам списъка, докато колегите от консорциума не го направят", каза още разследващият журналист.

Според нея част от данните вероятно ще бъдат публикувани скоро и по-добре всеки да си разкаже сам историята, както и защо се е стигнало до регистрация в офшорна зона. Тя обясни схемата на проверяване по следния начин: "Ако намериш един човек, който е бил акционер във фирма, започваш да четеш документите свързани с нея. Те може да са 5, 55, 155 или 250... Зависи от съществуването на фирмата и пререгистрацията." 

"Сега светът се интересува от корупцията при висши политически фигури и лидери, връзката с тероризма и финансирането на терористични организации. Не се чувствам част от глобална политическа поръчка. Събрала се е група от журналисти, които работят заедно", завърши Алексения Димитрова.