Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Панама гейт" има! Въпросът е кой го е отворил?

Лъчезар Богданов, Петър Илиев и Тихомир Безлов коментират най-голямото изтичане на документи в историята пред Bulgaria ON AIR

04.04.2016 | 20:44 Редактор: Луиза Божинова

Серия изобличаване на политици ще има. Ще има и обвинения в корупция срещу тях. Че гейт има, има. Въпросът е кой го е отворил?

Това каза финансистът и зам.-главен редактор на вестник "Банкер" Петър Илиев е предаването "Денят ON AIR" по повод "Досиетата на Панама" - най-голямото изтичане на документи в историята. 140 политици и държавни служители бяха разкрити, както и бивши и настоящи световни лидери. Документите обхващат срок от 40 години, има данни за повече от 214 000 офшорни компании, свързани с над 200 държави и територии, както и транзакции на стойност 2 млрд. долара.

"Офшорните компании не са за незаконна и мръсна дейност", обясни Петър Илиев. "Те са измислени от Великобритания. Има 3 американски офшорни щата. В края на миналото хилядолетие всички големи американски банки имаха отделни офшорни баланси, където стояха точно руските пари", заяви той.

"Не бих се наел да давам дефиниция за офшорна фирма, но все пак има няколко характеристики, които правят тези зони привлекателни", каза икономистът Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" и ги изброи:

Първата причина - данъчно третиране, най-вече на чуждите инвестиции, т.е на бизнеси, които не създават доход в самата юрисдикция

Втора причина - самото дружество, което се инкорпорира е подчинено на съответните закони в самата юрисдикция, а не на някоя друга страна

Трета причина - много често това са зони, в които истинския собственик е скрит, т.е регистрите не са публични

"Това са най-честите мотиви определени бизнеси и физически лица да търсят начини да изнесат капитал, действайки през офшорни зони", заяви Богданов. "Със сигурност за много политици ще се установи нарушение за деклариране на имущественото им състояние", коментира той.

По думите на Илиев всеки разумен човек, независимо какъв е - политик, бизнесмен, анализатор - ако се грижи добре за финансите си, трябва да използва всички законови възможности за така наречения "данъчен инженеринг" - позволени от закона начини, по които да си намалява данъците.

"Това е въпрос на финансова култура. Не можем да изискваме едните хора, само защото са политици, да си държат парите еди къде си. Или както стана в случая - защо еди кои си съдии държат пари в Корпоративна търговска банка (КТБ). Ами девет пъти повече съдии или магистрати държат пари в други банки", каза той.

"При всички случаи, когато държавите искат да налагат високи данъци, ответната реакция е да се търси начин да плаща по-малко данъци. Затова има сива икономика, престъпления, документални измами", заяви Богданов. "Въпросът е, че част от транзакциите, които се извършват, за да отидат пари, които би трябвало да се обложат на едно място, до друго място, са сделки, сключени с цел заобикаляне на закона. Това разбира се подлежи на доказване", каза икономистът и посочи, че има много по-важен момент: "ако открием, че имаме политик, който има компания, в която е вкаран значителен капитал в такава зона, а е декларирал доходи само от заплати и лекции в университета, откъде е придобил това имущество?"

В разговор по скайп се включи и Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

"Аз лично не си представям как президента на Русия може да застане в каквата и да е юрисдикция, която да го следи", заяви той. "Освен Владимир Путин има и много други влиятелни политици, например кралят на Саудитска Арабия. Там въобще не мога да си представя какъв е юридическият казус, тъй като той е абсолютен морал."

По отношение на анализаторите Безлов заяви, че единственото, което могат да докажат е "да напишат една добра статия."

 

Цялата дискусия гледайте във видеото: