Говорителката на Дейвид Камерън отказа да коментира дали баща му е замесен в аферата Panama Papers

Въпросът засягал лична тема

04.04.2016 | 16:51 Редактор: Мария Аладжова
Говорителката на Дейвид Камерън отказа да коментира дали баща му е замесен в аферата Panama Papers

Говорителката на Дейвид Камерън отказа да коментира дали семейството на британския премиер има пари, инвестирани в офшорни фондове от името на баща му, предаде Reuters. 
В подкрепа на думите си тя посочи, че темата засяга личен въпрос. 

Бащата на британския премиер - Иън Камерън, е сред стотиците личности, посочени в 11,5 млн. изтекли документи от архивите на адвокатското дружество със седалище в данъчния рай Панама. 

Още през 2012 г. британски медии съобщиха, че Иън Камерън прекарва средства през мрежа от офшорни инвестиционни фондове, за да помогне семейните ресурси.

Междувременно стана ясно, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отхвърлил информацията от т.нар. "Панамалийкс" за връзки на руския президент Владимир Путин с офшорки. По думите на Песков появилите се документи целят да дискредитират руския държавен глава преди изборите в Русия. 

"Одобрението за Путин в чужбина е достигнало такава степен, че в действителност е табу да се каже нещо добро за Русия или за някакви действия от страна на Русия, или каквито и да било руски постижения. Целта е да се говорят само лоши неща, много лоши неща, и когато няма какво да каже, то трябва да бъде измислено", отсече той.  

Песков допълни още, че публикациите не съдържат нищо конкретно и ново за Путин.    

Сред останалите имена в гръмкия данъчен скандал #PanamaPapers са това на украинския президент Петро Порошенко, бившия иракски премиер Аяд Алауи, краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и президента Халифа ибн Зайед ал-Нахаян, исландския премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон, дъщерята на бившия китайски премиер Ли Шаолин, братовчеда на сирийския лидер Башар Асад - Рами Махлуф и др.

/Снимка: Архив/