Прокуратурата в Панама започна разследване по Panama Papers

Президентът на страната Хуан Карлос Варела увери с готовност да сътрудничи "енергично"

04.04.2016 | 14:16 Редактор: Мария Аладжова
Прокуратурата в Панама започна разследване по Panama Papers

След разкритията на редица медии за основани в Панама офшорни фирми държавната прокуратура в страната стартира разследвания. „След като информациите за т. нар. „Panama Papers“ станаха публични, сега държавната прокуратура дава начало на съответните разследвания“, се казва в изявление на ведомството, цитирано от AFP. 

Международният консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон публикува разследвания въз основа на изтичането на 11,5 милиона документа от базираната в Панама адвокатска кантора Mossack Fonseca, разкриващи как политици, богаташи и знаменитости укриват парите си в офшорни фирми. От документите става ясно, че много политици, спортисти и знаменитости са вкарвали парите си в офшорни компании.

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че правителството на страната ще сътрудничи „енергично" на всяко разследване, произтичащо от разпространения вчера огромен масив от информация за финансовите машинации в света на богатите и известните. По думите на Варела разкритията няма да отклонят правителството му от политиката на нулева толерантност към всяка незаконна дейност във финансовия сектор в Панама. 

Рамон Фонсека, съосновател на кантората, чиито документи са били предоставени на медиите, заяви за панамски тв канал, че тя не носи отговорност за каквато ѝ да е престъпна дейност, извършена с офшорни инструменти, създадени за клиентите ѝ.

Пред France Presse Рамон Фонсека коментира, че разследването, извършено от над 100 медии по света за авоарите на политици и известни личности в данъчните убежища, е „престъпление" и атака срещу Панама.

Директорът на компанията смята, че тя е станала жертва на „международна кампания срещу личната неприкосновеност". В телефонно интервю за агенция Ройтерс Фонсека, който е бивш правителствен служител в Панама, съобщи, че фирмата му е създала повече от 240 хил. компании, повечето от които са били използвани със законна цел.

„Смятаме, че е налице международна кампания срещу личната неприкосновеност, която е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това", посочи Фонсека.

Meждувременно Етичната комисия на международния футболен съюз FIFA започва вътрешно предварително разследване срещу собствения си член Хуан Педро Дамиани от Уругвай. „Да, новината е правилна. Мога да потвърдя, че започнахме т. нар. предварително разследване“, пояснява говорителят на комитета Роман Гайзер, без да дава детайли.

Според разкрития на Süddeutsche Zeitung в Panama Papers има и следи от афера във FIFA. Така например уругвайският адвокат Дамиани, член на Етичната комисия на FIFA, е помогнал на трима обвиняеми да прикриват следи с фирми – бушони. С тяхна помощ са били подкупвани футболни функционери.

Според документите Дамиани е създал фирмите за своя сънародник и бивш вицепрезидент на FIFA Еугенио Фигуередо, както и за аржентинците Уго и Мариано Хингис, които търгуват със спортни права. Те са платили милиони долари на функционери на FIFA, за да получат изгодно права за излъчване на различни първенства, които после са препродали на завишени цени.  

/Източник: Investor.bg/