България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

#PanamaPapеrs - политическото оръжие на десетилетието

Разкритията за панамските офшорки са най-мащабният удар върху скритите капитали от 2001 г. насам, коментираха експерти пред Bulgaria ON AIR

05.04.2016 | 10:22 Редактор: Мария Аладжова
#PanamaPapеrs - политическото оръжие на десетилетието

60 журналисти от 70 страни, документация, засягаща 128 политици и обществени дейци и 129 милиардери по списъка на "Форбс". #PanamaPapers поставя редица въпроси на дневен ред сред световния политически елит, в това число кой е поръчал разследването, кога е започнало то и с каква цел. 

Това коментираха адвокатът Николай Хаджигенов, бившият кореспондент на БНР в Москва Валерий Тодоров и икономистът Юлиан Войнов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Цялата тази база данни е едно остро политическо оръжие, което действително може да бъде изпозлвано. Въпросът е кой ще чете документите и как ще бъдат използвани данните", посочи Валерий Тодоров.

Юлиан Войнов от своя страна заяви, че разкритието е най-мащабният удар върху скритите капитали от 2001 г. насам. По думите му панамските документи неминуемо ще предизвикат сериозно преобразуване на системата за избягване на данъчното облагане в развития свят.

Той коментира и реакцията на Кремъл, който определи замесването на името на руския държавен глава Владимир Путин като "висша форма на Путинофобия": "Трябва да се излезе от този кръг на разговор и да се търсят сериозните проблеми, които засяга този въпрос", посочи икономистът.  

А Николай Хаджигенов увери, че в България е масова практика да се изпозлват офшорки.

"Най-вероятно нашите не са използвали Панама като дестинация или конкретно адвокатската кантора "Mossack Fonseca", посочи Хаджигенов.

Разкритията относно връзките с конкретната фирма на бащата на британския премиер Дейвид Камерън пък може да нанесат сериозен удар върху политическата му кариера, коментираха още гостите.

Целият разговор - във видеото!