Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Парите за миньорите ще дойдат от данъкоплатците, трябва яснота за тези средства

Какъв пъзел се реди в сектор енергетика - коментар на доц. Григор Сарийски и проф. Ганчо Ганчев

29.09.2023 | 20:44 Редактор: Михаела Кирилова

Има ли резон в данъчните промени, които предлага властта и кой ще плаща заплатите на миньорите?

"Моят коментар за Мариците е, че това ще лиши енергетиката ни от гръбнак. Това е една от базовите ни мощности. Не може да махнете мощност, която произвежда енергия и да я замените с такава, която я съхранява. Изправяме се пред проблема със скъпия ток", каза доц. Григор Сарийски в студиото на "Денят ON AIR".

Проф. Ганчо Ганчев не беше толкова песимистичен и изрази мнение, че появата на новите енергийни източници се оказа доста ефективна. Все пак според него "Марица-изток" наистина е ядрото на българската енергетиката и заместването ѝ трябва да бъде проучено. Той уточни, че териториалните планове би трябвало да бъдат съгласувани, а се оказва, че някои дори не са ги виждали и определи това като голяма грешка на правителството.

Следващата засегната тема бе обещаните от финансовия ни министър 36 заплати при напускане за миньорите. Все още остава неясно откъде ще бъдат взети тези пари, тъй като на работник се падат по 150 хил. лв.

"Ще бъдат взети от косвени данъци, от хората които ни гледат. Няма от къде другаде. Основните приходи идват от населението и това ще е за сметка на данъкоплатеца. Има доза популизъм, с който се тушират протестите. Допускам, че част от парите може да дойдат от Плана за възстановяване", предположи доц. Сарийски.

Проф. Ганчев се съгласи с последното твърдение на доцента и допълни, че остават много въпросителни.

"Все пак има пълна неяснота и не би следвало да се хвърлят някакви идеи. Необходими са разчети и планове, които не виждаме в момента", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Другата новина от Министерството на финансите е, че ДДС-то за ресторантьорите ще стане 20%. Проф. Ганчев изрази мнение, че би било по-добре да има единен ДДС и сподели, че идеята за премахването на това облекчение е правилна, но очевидно се сблъскват някакви лобита.

Гостите обсъдиха и известния "бонус-донус" на Борисов.

"Той хвърли идеята, че може всеки да дава сигнали на НАП. Ако е прочел хубаво предложението ще види, че там пише, че ако някой подаде фалшив сигнал трябва да плати 500 лв. глоба. Това значи, че някой трябва да плати хиляди левове. Тази практика съществува във всяка държава с развита икономика. Прави впечатление, че политиците реагираха много странно и използваха странни думи. Изглежда, че партиите са зависими от тези, които не си плащат данъците", категоричен е проф. Ганчев.

В края на разговора и двамата заявиха, че няма как да останем без нов бюджет, но допуснаха, че отново ще има напрежение.

"Липсата на бюджет през тази година ни доведе до това да не стартираме много проекти от плана за възстановяване и да изгубим много пари. Съмнявам се, че тази грешка ще се повтори", каза доц. Григор Сарийски.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.