Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Рибарски: Протестите са политически, не трябваше да се чака крайната дата

Териториалните планове са поставяни неведнъж на дневен ред, нямаме повече време за губене, каза депутатът от ПП-ДБ

29.09.2023 | 20:23 Редактор: Вяра Димова

Енергетици и миньори протестират. Как държавата ще реши проблема с въглищните централи? 

"Във всички подавани до момента документи 2038 е годината, до която България може да експортира въглищни мощности, но проблемът е в пазара, а именно във въглеродните квоти. Те трябва да бъдат закупувани за производството на тази енергия. Това е целта и на териториалните планове", коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му отлагането води до протести и недоволство на заетите в сектора. Той напомни, че няколко пъти вече териториалните планове са поставяни на дневен ред и са използвани политически.

"Стигаме до крайната дата, иначе ще загубим средства, които са единственото спасение за тези региони. Инвестиции в тези региони няма, има демографски отлив. Ние нямаме повече време за губене. Всички държави са подали своите териториални планове", добави Рибарски.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът заяви, че протестите срещу териториалните планове са и протести срещу правителството

"Считам ги за политически. Решенията, изложени в териториалните планове, са обсъждани. Аз предложения, с малки изключения, не съм чувал. Държавното предприятие е заложено в териториалните планове. Това е задължение на концесионера "Мини Марица-изток" да възстановява терените, които използва за добиване на въглища. Това е задължение, което ако бъде отчасти поето от териториалните планове, виждам подпомагане на финансовото състояние на мините в следващите години", каза Рибарски.

В момента всеки може да изрази несъгласие срещу идеите за териториалните планове, смята гостът.

"Териториалните планове са структурирани по регламент на ЕК и всяко нещо, което е записано в тях, ще бъде обсъдено с ЕК. Ако то не отговаря на целите, най-вероятно ще има коментари. Приемането днес и подаването утре не ги прави автоматично в действие. Не трябваше да се чака крайната дата", посочи той и допълни, че енергийният сектор е изключително важен.

Рибарски коментира и думите на президента Румен Радев, който каза, че "приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми".

"Това е реториката, която сме свикнали да чуваме при "яхването" на тези страхове на хората. Големи фирми, които биват разглеждани по този начин, е най-лошият възможен сигнал, който може да се даде на инвеститорите. Влошава се инвестиционната среда", отбеляза той.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" изтъкна, че не е бил служител на "Металик" АД, но фирмите, споделили своите инвестиционни намерения, смятат да влагат средства в региона.

"Ние отблъскваме и малкото. "1,760 млрд." - не знам каква сума визира Делян Добрев. Имат склонността да им се привиждат големи суми. Това са политически дъвки, които не носят нищо, освен отлив на инвеститори", категоричен е Рибарски.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Жалки
преди 7 месеца
Всеки нормален вижда истината, че утищожавате българската енергетика, за да усвоите "малката сума" от 1,7 млрд., както и че разпределянето на тази скромна сума между ваши фирми и спонсори, няма как да е "грешка". Сигнализирай за неуместен коментар