Миньори и синдикати блокираха страната: Искаме да живеем нормално, този път ще има кръв

Недоволството е срещу затварянето на въглищните централи

29.09.2023 | 13:45 Редактор: Вяра Димова

Блокади в цялата страна. Основни пътни артерии са буквално парализирани. Миньори и синдикати протестират срещу затварянето на въглищните централи. Работещите в "Марица-изток" спряха движението в различни точки на страната.

Блокадите на основни пътища, магистрали и проходи започнаха още рано сутринта. Километрични задръствания се образуваха по магистралите "Струма" и "Тракия". Стигна се и до напрежение между протестиращи и шофьори.

Енергетиците смятат, че териториалните планове обричат въгледобивната енергетика, защото предвиждат средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства.

"Това, което ние поискахме, е на средствата, които идват да се инвестират във въгледобив и енергетика, за да може да се постигнат целите на Европейската зелена сделка. Ние обявяваме безсрочен граждански протест", обяви недоволството.

С настояване териториалните планове за справедлив преход да се преразгледат и ТЕЦ-Русе също да бъде включен в тях, работниците от централата затвориха кръговото кръстовище при "Дунав мост". Според протестиращите затварянето на въглищните централи през 2026 г. ще остави без работа близо 2000 души от региона и ще лиши 20 000 абонати от парно и топла вода

"Ние снабдяваме нашия град с топлинна енергия и гореща вода. Може да си представите колко хора ще останат без такова отопление. Това е грижа не толкова за нашите работни места, колкото за нашия град, защото алтернативното отопление е с ток или с природен газ и излиза много по-скъпо", смята Емилия Георгиева.

"Топлофикация-Русе" е започнала да миксира своето гориво, като в момента въвеждаме в експлоатация три когенератора, още два предстоят да се строят, но само с наши средства. Ние не можем да се справим за такива кратки срокове и да променим горивото на централата", обясни директорът на дружеството инж. Севдалин Желев.

Заетите в ТЕЦ "Марица - изток" блокираха прохода на Републиката при Гурково, както и изхода на АМ "Тракия" при Стара Загора. 

"Ние ще стоим тук до последния момент. Няма да мръднем, защото ние сме за България, за децата, за семействата ни и искаме просто да живеем нормално. Не е нормално да ни лъжат така и да правят, каквото си искат с енергетиката на България. Ще се бием до последния човек. Този път ще има кръв", заявиха протестиращите. 

Те са категорични, че ако териториалните планове бъдат приети в сегашния си вид, ще блокират цялата страна.

Вижте повече в репортажа.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 6 месеца
АЕЦ втора серия. Обезкървяването на България и превръщането на плодородните земи в глина и цимент заработи с пълна сила. Разбира се, Дянков го направил по много важна причина: за едни пари. С други думи за един подкуп, както си е истинската дума. Закон срещу подкуп. Плановете били регионални. Но последиците са фатални и за цялата страна. Ще дадем 1,7 млрд евро и евентуално след 2035 ще върнем с лихва от 0,3 млрд. Всеки може да види - мега изгодно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
МАФИЯТА е сглобката
преди 6 месеца
За да ОТКРАДНЕ едни Европейски милиарди чрез свои фирми, СГЛОБКАТА е готова да затрие цели отрасли от икономиката! По същия начин се държаха и политиците ни, когато се договаряше затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ, както и субсидиите за Селското стопанство! Четири милиарда ще влязат в дълбоките джобове на партийните мафии, а хиляди семейства ще останат без препитание! Сигнализирай за неуместен коментар