Миньори и енергетици крещят "Оставка", заплашиха властта с масови протести

Синдикалните лидери отказаха да изслушат зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов

28.09.2023 | 13:53 Редактор: Вяра Димова

Стотици миньори и енергетици се събраха пред Културния дом в Раднево, където в 10 трябваше да започне обсъждането на Териториалния план за справедлив преход. Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов беше посрещнат с викове "Оставка" от протестиращите. Синдикалните лидери отказаха да изслушат представителите на властта и заплашиха с нови протести. 

А заместник-министърът обясни, че активната работа по плановете е започнала едва преди няколко месеца. 

"По плановете се работи от няколко години, но работата е била незадоволителна, затова се работи активно от няколко месеци. Идеята в момента е да запознаем колегите с резултатите от актуализирането на плановете", обяви Ненов.

Той отрече обвиненията на ГЕРБ, че финансирането е било разпределено между определен кръг от фирми. А протестиращите обясниха решението си да не разговарят с управляващите така:

"Вчера в 01:30 получихме новите планове. Как за 13-14 часа да ги разгледаме, да ги обсъдим, защото те бързат утре да ги предадат. Ние се чувстваме изоставени".

Енергетиците остават в протестна готовност, за да бъдат чути техните искания. Те настояват плановете да се приемат поне месец по-късно - в края на октомври. А според срока, даден от Европейската комисия, плановете трябва да бъдат изпратени до утре. 

Вижте повече в репортажа.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС