Миньори и енергетици заплашиха, че ще блокират страната: Свидетели сме на задкулисни игри

"Териториалните планове трябва да бъдат финализирани и изпратени към ЕК до края на месеца", заяви Асен Василев

27.09.2023 | 18:41 Редактор: Искра Ангелова

Напрежение в сектор "Енергетика", след като Министерският съвет заложи гласуването на териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник в дневния си ред. Това стана повод енергетиците да обявят ултиматум за оттегляне на точката. Готвят се и за нов национален протест.

"За пореден път сме свидетели на задкулисни игри и скандални решения, които се вземат в НС и МС, без да бъдат обсъждани със социалните партньори", коментира Деян Дяков от КНСБ.

В тези планове е разписан преходът от въглищни централи към по-екологични алтернативи и запазването на работните места в регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Според синдикалистите новите териториални планове не са обществено достъпни, а предвиждат част от предвидените пари да отидат към 20 частни фирми.

"Забележете най-скандалното - не се очаква въглищни мощности да имат участие в енергийния микс след 2035 година", допълни Дяков.

И поставиха ултиматум - или точката да бъде изтеглена, или блокират страната.

"Господа министри, утре ще блокираме цялата страна, ако вземете това позорно за България решение", беше категоричен представителят на КНСБ.

В бърз порядък властта направи крачка назад и отмени разглеждането на точката от днешното си заседание.

"Териториалните планове трябва да бъдат финализирани и изпратени към Европейската комисия до края на месеца. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства", заяви финансовият министър Асен Василев.

Въпреки дадения заден ход, синдикалисти и енергетици обявиха, че не са доволни. Признаха, че са готови на крайни синдикални стачни действия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа