МФ поразя ресторантьорите: ДДС ще е 20%, сметка няма да се плаща без касова бележка

Обсъждано било всяко заведение да има ПОС терминал и да се глобяват тези, ако нямат такова

29.09.2023 | 18:08 Редактор: Елеонора Танева
МФ поразя ресторантьорите: ДДС ще е 20%, сметка няма да се плаща без касова бележка

ДДС за ресторантьорите ще остане 20%. Това заяви финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет. Той потвърди, че на среща днес, организирана от председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев, с Бойко Борисов и Делян Пеевски са коментирали ставката за ДДС за ресторантьорите.

"Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка на ДДС. Данъчните закони няма да бъдат изтегляни. Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. На среща с нас те сложиха 7-8 предложения на масата, чакаме ги писмен", уточни Василев.

Той посочи, че едно от предложенията е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор "ресторантьорство и хотелиерство", като най-ниският да е 1000 лв., а не да се осигуряват на минималната работна заплата. Другото предложение е всяко заведение да има ПОС терминал и да има глоба, ако няма такъв. Третото предложение е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Четвъртото предложение е да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако нямат втора работа и други доходи, или са учащи и студенти.

"Нека да видим този пакет как изглежда и ще смятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и, ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на трайно на 9% с това изсветляване", обясни финансовият министър. Той уточни, че към момента в Министерството на финансите не са получени такива предложения.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС