България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Хлебарите ни не работят с украинска пшеница, а ако ДДС ставката падне - ще ядем по-скъп хляб

"Министър Василев има особено чувствителност към социалните мерки", каза Мариана Кукушева

29.09.2023 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова

До средата на следващата година да се удължи нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното - това предлага Министерството на финансите.

"Това категорично е антиинфлационна мярка мярка, която касае най-вече 70% от населението в България. Предоставените от нас анализи срещнаха абсолютно разбиране. Министър Асен Василев има особено чувствителност към социалните мерки. Мярката остава, защото работи. Тази мярка не само свали цената на хляба, тя задържа за дълго време цената на хляба една и съща. Всеки потребител знае, че цените на основните храни всяка седмица има скок. При хляба не е така", каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на "България сутрин".

Тя все пак не се ангажира, че оставането на тази мярка ще замрази цената на хляба.

"Нулевата ДДС ставка на хляба не води до замразяване на цената, но категорично води до задържането ѝ. Време е и да развенчаем един мит, че от тази ставка печелят хлебарите. Няма как да печелят, защото или начислят ДДС, или не го начисляват. В случая ние не начисляваме върху нашите цени 20% ДДС. Това е един мит, който кара фокусът, обърнат към нас, да се изкривява, но всъщност контролът е  наясно, че ние няма как да спечелим икономически от тази мярка. Тя има друг ефект - изравни условията за бизнес между всички хлебопроизводители", допълни Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в различните населени места цената на хляба е различна: "Тя е определена от всеки производител. Според статистическите данни цената на килограм хляб е по-малко от 1 евро. И категорично цената отговаря на качеството, което получаваме. Обикновено потребителят не цени това, което е евтино, а няма по-евтина храна от българския хляб в целия ЕС. И когато една храна е много евтина - тя буди недоверие в потребителите."

Тя е категорична, че българският хляб е производен с най-добрата българска пшеница.

"Има квас, има съвсем малко количество и вода - нищо друго. Това е традиционната рецепта, по която се изработва българският хляб. Говорим за масовите хлябове - бял, типов, Добруджа и пълнозърнест, защото при специалните хлябове има добавки", поясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

А ако мярката за ДДС ставка отпадне - хлябът ще поскъпне с минимум 20%.

"В България приемаме, че зърно значи жито, а зърно за Украйна основно означава слънчоглед. България не е била официален вносител на количества украинска пшеница, освен в случаите, в които тя се е ползвала като част от производството на фуражи. Ние работим само и единствено с българска пшеница, България е производител на пшеница, произвеждаме 5 пъти повече, отколкото потребяваме", коментира още Мариана Кукушева.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Над 95% от пшеницата е фуражна, и се изнася. А хлебарите работят с българска фуражна пшеница плюс скъпи вносни подобрители. Или пък си внасят и брашното. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Мошенници
преди 2 месеца
Цената на пшеницата падна от 650 на 380 лева , а цената на хляба не падна . И ДДС да им сложат пак хляба трябва да е по ефтин . Най много спекулират Симид и Нилана . Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
????
преди 2 месеца
Жалко, че има такива, които вярват на госпожата. Питайте хора, дето се занимават с това. Ще научите, че не сме спирали да внасяме ГМО *** от Украйна, даже и по време на забраната за внос, а в момента има опашка от тирове, които чакат да разговарят "скъпоценния товар".Учудва ме фактът, че се намират такива, дето се радват, че консумират зърно, обогатено с обеднен уран. Няма проблем,а? Помните ли историята с водата в Хасково, съдържаща уран? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
СП
преди 2 месеца
Много точно ,брашното не е българско, и е много евтино Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
мафия
преди 2 месеца
Лъжат! Хлебарите работят с брашно, а не с пшеница! Те не знаят от какво зърно е брашното и от къде е дошло! А цените постоянно растат заради монополни картели в бранша! Сигнализирай за неуместен коментар