МФ предлага нулевото ДДС за хляба и брашното да остане до средата на 2024 г.

Предложението е свързано със смекчаването на въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата

26.09.2023 | 18:20 Редактор: Михаела Димитрова

Министерството на финансите предлага данъчната ставка за хляба и брашното да остане нулева до средата на 2024 година. Това става ясно от публикуваните на сайта на финансовото ведомство за обществено обсъждане законопроекти за изменение и допълнение на данъчните закони. 

Предложението на министерството е свързано със смекчаването на въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите. Удължаването на срока за прилагане на тази мярка ще намали риска от укриването на ДДС.

В проектобюджета за следващата година е предвидено да се върне ставката на ДДС на 20% за ресторантьорите и хотелиерите, която беше намалена заради Ковид пандемията на 9%. Това обяви финансовият министър Асен Василев. Той коментира, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък за малките търговци. От ГЕРБ-СДС се обявиха срещу идеята на финансовия министър.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Pixabay