Асен Василев: През октомври представяме в ЕК пакета с реформи и получаваме пари по ПВУ

В бюджета за 2024 г. не предвиждаме революционни промени, заяви финансовият министър

26.09.2023 | 14:43 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев: През октомври представяме в ЕК пакета с реформи и получаваме пари по ПВУ

През първата седмица на октомври България ще представи в Европейската комисия пакета с изпълнени реформи, необходим за получаване на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на среща с бизнеса, организирана от Американската търговска камара в България. 

"Целта на правителството е тази година да се изпълни бюджетът със заложения дефицит от 3%. Можем да се вместим в тази бариера, без да е необходимо да правим някакви тежки избори, защото парите са тук и ги има. Въпросът е те да се похарчат по начин, който е най-добър за държавата и за развитието на икономиката", коментира финансовият министър. 

Очакванията са и през следващата година да се запази 3-процентовата бюджетна рамка на дефицита, като финансовото министерство планира ръст на приходите от изсветляване на икономиката, без да се променят данъчните ставки.

Пред представителите на американския бизнес Асен Василев направи анализ на реформите и промените, които трябва да се реализират в бюджетните сектори. Според него е необходимо да се преразгледа цялата система за концесиите, начинът на разпределение на земеделските субсидии, разходването на средствата в здравеопазването, както и бюджетът на Здравната каса. Той допълни, че по отношение на социалните плащания с Министерството на труда и социалната политика се работи за нов подход за подпомагане на база данни за всички доходи, които дадено лице получава освен като помощи и като допълнителни средства от наеми, рента и др. 

"В бюджета за 2024 г. не предвиждаме драматични и революционни промени, по-скоро там, където има проблеми и изкривени отношения в икономическата среда, те да бъдат поизправени. Трябва да продължим посоката на изсветляване на приходната част и там предприемаме мерки. Част от тях са в промените на данъчните закони, които подготвихме", съобщи финансовият министър.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ох, котьо
преди 6 месеца
Само да дойдат парите по ПВУ, приближените ви фирми ще получат така желаните милиони. За нас остават свободният пазар на електроенергия със скъпия ток и високите цени. Да живее демокрацията! Сигнализирай за неуместен коментар