България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Зорница Русинова: С приемането на еврото българите няма да обеднеят, лихвите ще паднат

Председателят на ИСС е категорична, че забавянето на влизането в Еврозоната носи само негативи

26.09.2023 | 08:46 Редактор: Михаела Кирилова

Кабинетът "Денков-Габриел" подготвя законово въвеждане на еврото в България от началото на 2025 г. Предишната официално записана такава дата беше 1 януари 2024 г., но тя вече е невъзможна, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в Еврозоната през февруари. 

Експерти са категорични, че приемането на еврото ще донесе само позитиви на българския гражданин, но съществува и аргументът за запазване на лева.

"Всяко едно отлагане на процеса носи негативи на икономиката, но от друга страна ще ни даде възможност да довършим нещата от законодателна гледна точка. Министерството на финансите предлага една вътрешна реорганизация. Важното е първо да се завърши законодателната инициатива, имаме позитивна оценка от европейските партньори. Очаква се в края на тази година да влезе в парламента. Банковият сектор е напълно готов", каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че инфлацията и повишаването на цените не се доказва в страните, които са част от Еврозоната и определи еврото като икономическа перспектива за България. Гостът обърна внимание и на важните въпроси от гражданите - за спестяванията и пенсиите. От тук нататък предстои оценката за готовността на страната, очакванията са този курс, който правителството е поело още в началото, да продължи, защото "най-сигурният начин за спазване на сроковете е един стабилен кабинет".

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че отлагането на влизането в Еврозоната е свързано с по-високи лихвени проценти и с по-малко инвестиции. Русинова потвърди за този ефект.

"Виждаме, че страните в Еврозоната имат механизъм, който дава сигурност на овладяване на инфлацията и лихвите. Възможността ние да влезем в тази част на европейската валута ще усили инвестициите, защото се дава сигурен пазар за много сектори", коментира председателят на ИСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Василев също прогнозира загубите на бизнеса от превалутирането - между 500 млн. и 1 млрд. лв. Зорница Русинова потвърди и този факт и поясни, че това е експертна оценка. Тя все пак увери, че те като икономически и социален съвет, продължават работата по темата и наблягат на разяснението пред хората, тъй като е важно те да бъдат информирани.

"България бързо ще премине през този процес, защото сме свикнали с еврото покрай цените на колите и недвижимите имоти. Аргументът със загубата на българската идентичност веднага може да бъде оспорен - върху монетата ще бъде сложен българския символ, който ще обикаля цяла Европа", допълни гостът.

В края на разговора тя засегна една от най-важните теми свързани с потенциалното ни преминаване в Еврозоната, а именно доходите на гражданите и как те ще се променят.

"Трябва да се каже, че доходите на хората няма да намалеят. Това всъщност ще спомогне за лихвените проценти на банките, те ще бъдат по-ниски. Няма да се стигне до допълнителна инфлация. Даваме възможност на фирмите в България да участват в европейския пазар", категорична е Русинова.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Абе
преди 5 месеца
Вие кога ще престанете да лъжете и да спрете да каните лъжци? Хората не искат еврото. Посолството, като толкова го иска, да го въведе в своята страна за национална валута. Сигнализирай за неуместен коментар