България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: МФ запълва дупки в бюджета, инфлацията ще бъде спънка за Еврозоната

"Всеки проблем от настоящото ни ежедневие е проблем, заложен в миналото", каза Михаил Кръстев

19.09.2023 | 08:59 Редактор: Вяра Димова

След отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна - правителството предложи компенсации на засегнатите. Държавата очаква така да успее да получи повече средства в бюджета. Заговори се и за понижаване на цените на основните хранителни продукти. 

"Повече са плюсовете и загубите, докато съществуват каквито и да било забрани, тъй като това протекционистка политика. Това вреди на икономиката, спъва свободния пазар и създава такива механизми на зависимост, че в един момент секторите, които са защитени, се оказват зависими. В момента, в който той отпадне, се оказва, че секторът е заплашен от щети", коментира икономистът Михаил Кръстев в "България сутрин".

Според него държавата е ощетена и подчерта, че това е ощетяване на реалната икономика.

"Косвено държавата събира по-малко пари. Това са изчисления на Министерството на финансите. Те са от периода от началото на тази забрана, който беше в края на месец април. Ако ние наложим на годишна база, се получава половин милиард лева, които държавата събира по-малко, главно под формата на ДДС", каза анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Забраната касае не само внасянето на различни култури, но и индустрии, които са навързани в българската икономика, добави Кръстев.

"Една от най-успешните такива индустрии през 2022 г. е именно преработвателната. Всеки проблем от настоящото ни ежедневие е проблем, заложен в миналото. Министерството на финансите се опитва да запълни дупки в бюджета, тъй като приетият бюджет през лятото, съответно бюджетите, приети през последните две години, са с изключително раздута и недалновидна разходна част", смята икономистът.

По думите на Кръстев цените на основните хранителни продукти може и да не се понижат. 

"Протекционистките политики и забраните, препятствия, които се поставят пред свободната търговия, водят до повишение на цените. Понижаването на цената зависи от световните пазари. В България не е забранен вносът на олио. Ако олиото, което се произвежда в България, стане прекалено скъпо, ние ще започнем да внасяме от съседните държави. Въпросът е дали няма да се повиши цената на олиото. Ако тези забрани продължат, ще има недостиг на суровини, на стоки и услуги. Проблемът с инфлацията не е решен. Той ще бъде основната спънка за искане на България да се присъедини към Еврозоната", настоя гостът и добави, че не трябва да има средства за компенсации.

Българските земеделци и по време на забраната, и след падането ѝ, са свободни да изнасят продукцията си в съседни държави и да се възползват от цените на международните пазари, настоя икономистът.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.