Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Плугчиева: Купуваме плод и зеленчук от Чили и САЩ, заляха ни със сухо мляко от Украйна

Има натрупване на несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор, заяви бившият зам.-министър на земеделието

20.09.2023 | 20:20 Редактор: Елеонора Танева

Правителството подписа меморандум с протестиращите и тракторите бяха спрени да влязат в центъра на София.

"Крайно време е да се разбере, че аграрният сектор е стратегически за страната ни. Меморандумът решава проблема половинчато. Падането на забраната е факт. Полша, Унгария и Словакия отказаха да се съобразят с решенията на ЕК и запазват съответната забрана, даже при опасността Киев да ги съди пред Световната търговска организация", коментира бившият зам.-министър на земеделието и вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя изрази очакването си записаните обещания да бъдат изпълнени, а не да се окаже след 1-2 месеца, че всичко остава само на хартия. 

"Това е обща формулировка. На мен не ми звучат убедително. Има едно натрупване с несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор. В Добруджа получават най-голяма субсидия, но такива са правилата на европейската аграрна политика. Но тя също предвижда преразпределително плащане за всяка една страна, което означава, че България от собствения си бюджет може да направи преразпределение и да помогне на малките фермери", поясни Плугчиева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че за последните 10 г. има срив с 50% на родно производство плодове и зеленчуци и ключови сектори се борят за оцеляване заради недофинансиране. 

"Миналата година, когато се вдигнаха цените на енергийните източници, ние нямахме оранжерийно производство, хората не можеха да си позволят този разход. В момента не може да намерите, в който и да е магазин за плодове и зеленчуци, българска стока - има малко пъпеши и дини. Има от Аржентина, Калифорния, Чили, Северна Македония, Полша", даде пример Миглена Плугчиева.

По думите ѝ Полша, Унгария и Словакия са изчислили, че е по-добре да платят глобите към ЕС, отколкото да обърнат гръб на собственото си производство като разрешат внос от Украйна. 

"Ние сме можели да направим същото. Трябва да се има предвид също транспортното натоварване чрез транзитните коридори. Сега, само под натиска на протестите, ще се изплатят тези компенсации за войната в Украйна, само защото имаше реакция и протест. А те е трябвало да бъдат изплатени преди повече от 2 месеца", коментира бившият зам.-министър на земеделието.

Плугчиева призова управляващи и политици да свият егото си и да имат отговорно управление.

"България се оказа залята със сухо мляко от Украйна, животновъдите трябва да бъдат поканени на разговори. Нужни са разумни анализи, да не се прикриват проблемите, да има програми за възстановяване на тези сектори", заяви тя.

Също така настоя за по-обширен хоризонт на работа - не до ротацията в правителството. И да спре противопоставянето на отделните сектори. 

"Това е недостойно и опасно, може да донесе по-нататъшни поражения за страната, иска се искреност. Нарушено е доверието, принципът за справедливост и сигурност. България трябва да отстоява пред Брюксел формирането на общата селскостопанска политика за следващия период", категорична беше Плугчиева.

Бившият зам.-министър също така посочи, че заради недобра политика и реклама в чужбина страда туристическият сектор у нас.

"Сами сриваме туризма с противоречивите обяснения, които течаха лятото за Черно море. България не присъства на чуждите пазари, Хърватия даже връщаше туристи", даде пример Плугчиева.

Тя е била обнадеждена за присъединяването на България към Шенген след призива на Урсула фон дер Лайен. Но сега не е такъв оптимист - след разговорите на Румен Радев в САЩ с австрийския му колега, който е потвърдил отрицателната позиция на Австрия. 

Гледайте целия разговор във видеото.