Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Христанов за протестите: Пореден капан, заложен от Пеевски и Борисов

Докато е бил министър браншовици му казали: "Или ще слушаш, или ще си отиде правителството"

19.09.2023 | 20:50

И се лее мляко - как властта ще реши проблемите на земеделците?

"Очакваме диалог, тъй като мисля, че кабинетът започва да осъзнава, че няма други опции и че без диалог пътят остава трънлив, отколкото розов", коментира бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него първата много важна стъпка е да се осъзнаят исканията на земеделците.

"Те не ги осъзнават, защото виждаме и в разговора, който водят, включително и в думите на премиера, виждаме го в тяхното медийно отразяване, продължава да се разгръща онази фабула, че това е протест на големи зърнопроизводители. Аз няма да се изморя да повтарям, че протестът бе започнат от овощарите, затова, че сезонът беше тежък, насажденията пропаднаха, изплащанията на държавните помощи, които са традиционни за подобна лоша година от десетилетие назад, бяха забавени изключително много и тези хора не могат да започнат новата стопанска година. Това може да изглежда много технически, но реалните причини са там и те са подсказани от бранша", каза още Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че "това е пореден капан, заложен от Делян Пеевски и Бойко Борисов." "Виждаме брилянтно изпълнен план, за съжаление, колегите от кабинета паднаха в него със страшна сила. От една страна Борисов се подиграва, а от другата страна г-жа Десислава Танева казва "ние подкрепяме". Тоест те подписват, но тя казва, че подкрепя протеста", допълни той.

"Г-жа Нинова, Костадинов и останалите партии просто виждат опити и възможности да извлекат малко политически дивидент, те също нямат никаква представа какво е земеделие, но да "чопнат" нещо там", е на мнение Христанов.

Той сподели, че когато е станал заместник-министър "конкретни и изключително могъщи браншовици" отишли при него и директно му казали "или ще слушаш, или ще си отиде правителството."

"Това са няколко души, те не са всички. Опитаха се да направят протести още миналата година и да ни свалят. Крайният резултат беше, че тези, които са днес на протести, малките и средните земеделци от другите браншове, те отказаха да участват в този процес и техният замисъл се провали. Защо искаха да ни свалят? Защото това, което днес се говори, че щели да го започват като реформа, ние го завършихме миналата година", каза още бившият зам.-министър на земеделието.

Той отказа да даде оценка за работата на новия земеделски министър, тъй като не е имал възможност да я наблюдава.

"Ако гледаме картината отстрани, виждаме недоверие от страна на фермерите, но недоверие се лекува", допълни Христанов.

По негови думи още миналата година са увеличени драстично парите за общините и селските райони, за биологичното земеделие, за младите фермери.

"В Европа сме на последно място по финансиране на млади фермери, на малките и средните ферми. Започнахме да работим по така наречената семейна ферма, защото тези са стъпките, от които започваш да градиш голямата картина и визия. Ние нямаме на световния пазар големи български марки и продукти, стойността не остава в България. Когато говорим за износ на суровини, стойността отива в Италия, Австрия", подчерта Христанов.

Запитан дали има терористи сред земеделците, той отговори:  "Има 10 души, които не са на тези протести, но най-вероятно днес или утре ще ги яхнат, които са.  Останалите земеделци - не са. Много е важно кабинетът да си избере правилно преговарящите", каза още Христанов.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.