Земеделци блокираха страната: Терористи? По цял ден сме на полето

"Нито му искам извиненията, нито нищо. Искаме действия", казват протестиращи по адрес на премиера Денков

18.09.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Димитрова

Земеделските производители излязоха на национален протест. Искрата на недоволството запали вдигането на забраната за внос на украинско зърно. Впоследствие се включиха и фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци. А недоволството изригна допълнително след думите на премиера, че "няма да преговаря с терористи."

Още от рано сутринта стотици трактори окупираха пътя между Бяла Слатина и Враца. 

"Какви терористи, ние сме хората, които са по цял ден на полето", каза председателят на СЗП-Враца Петър Пешев.

"Преди да започнем какъвто и да било диалог, искаме премиерът да излезе и да се извини публично. Снощи го направи частично. Докато няма диалог между държавата и земеделците, няма как да стане", категоричен е Борислав Горанов от асоциацията на зърнопроизводителите.

"Виждаме, че тези, които ни управляват, са там само за да подписват, за нищо друго не стават. Време е да вземеш нещата в свои ръце", допълни земеделският производител Цветослав Георгиев.

Земеделски производители опитаха да затворят и пътя София-Варна край великотърновското село Шереметя.

И в Русе изразиха недоволството си срещу отменената забрана за внос на земеделска продукция от Украйна.

"Украйна е голям производител, ние сме малък производител и не можем да поемем това цялото тяхно производство, което идва в съседните държави, не можем да реализираме нашия слънчоглед, нашата царевица, нашата пшеница", оплака се земеделският производител Пламен Генчев.

Протестът на зърнопроизводителите от Бургаска област срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

"Притесняваме се от вноса на украинско зърно, искаме нашето да си го продаваме спокойно. Пшеница, ечемик, слънчоглед, всичко стои по складовете, хората спряха да купуват", обясни зърнопроизводителят Хюсеин Мехмед.

"Протестът е за всяка земеделска продукция и за отношението на държавата към земеделските производители като цяло. Не може държавната политика да е насочена в подкрепа на преработватели и прекупвачи, а производителите да бъдат низвергнати", посочи земеделецът Димитър Пилонтов.

"Нито му искам извиненията, нито нищо. Искаме действия. Не може да се движи бизнес на базата на обещания. И всеки гледа какви коли караме, колко струва тракторът или комбайна, без да се запита колко са разходите на тези хора и колко им коства да произвеждат", каза организаторът на протеста Мартин Пенчев.

Земеделски стопани блокираха и Петолъчката край Сливен. А в Благоевградско зърнопроизводителите не успяха да блокират основни пътни артерии.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: БГНЕС