Пътни блокади в цялата страна. Земеделци към шофьори: Отложете пътуванията си

Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна

18.09.2023 | 11:30 Редактор: Елеонора Танева
Пътни блокади в цялата страна. Земеделци към шофьори: Отложете пътуванията си

Протестът на земеделските производители започна в цялата страна. Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района. 

"Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна", каза председателят на БФС Георги Стоянов. Организацията е и член на европейската "КОПА - КОДЖЕКА". В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, уточняват от Българския фермерски съюз.

Браншът има пет искания към управляващите:

Да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна.

Да се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед.

До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна.

Държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена.

Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреди Георги Стоянов. Протестът ще се пренесе утре в София.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа
 

Снимка: БГНЕС