Вътев отиде при земеделците, замериха го с плодове и заплашиха 1000 трактора да отидат пред МС

Ако исканията им не бъдат изпълнени, протестиращи обещаха да преместят тежката си техника на жълтите павета

19.09.2023 | 14:07 Редактор: Михаела Кирилова

Ден на социално недоволство, протести под прозорците на властта и блокирани улици. 600 трактора на земеделците стоят пред входовете на столицата, а миньори и енергетици вече блокираха центъра.

Към протестиращите земеделци се присъедини и министър Кирил Вътев. При пристигането си той беше посрещнат с освирквания и викове "оставка". Той беше замерян с плодове и пред него беше залято мляко.

Вътев заяви, че пропадналите площи ще се плащат както всеки път за следващата година, 150 млн. лв. се чакат от Европейската комисия, а други 60 млн. лв. трябва утре да бъдат освободени с министерско постановление и също да заминат за нотификация от ЕС.

Министър Кирил Вътев коментира, че акад. Николай Денков също води преговори с украинския си колега. В 15:00 часа ще се проведе среща между всички протестиращи и мин.-председателя, както и финансовият министър. Земеделците поискаха присъствието и на управляващата коалиция. 

"Всички имат надежда да има промяна в цялата политика и в подхода. Трябва да има диалог и подпомагане. Хората, които са тук, се борят за своя бизнес и оцеляване", категоричен е председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов.

"Не само да бъдем чути, но да бъдем и видени. Имаме зад гърба си близо 1000 трактора, за да ни видят, че съществуваме", коментира Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, протестиращи обещаха да преместят тежката си техника на жълтите павета.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Давайте смело! Разполагате с повече тежка техника от МВР и Министерството на отбраната взети заедно. Сигнализирай за неуместен коментар