Земеделци поставиха срок да бъдат чути, иначе - блокират центъра на София

Протестиращите възнамеряват да придвижат тежка техника в столицата

18.09.2023 | 21:11 Редактор: Вяра Димова
Земеделци поставиха срок да бъдат чути, иначе - блокират центъра на София

Протестиращите земеделски производители дават срок до 15:00 часа утре, за да бъдат изпълнени исканията им. В противен случай ще блокират центъра на София с тежка техника във вечерните часове, а не от сутринта.

Това обявиха тази вечер от инициативния комитет на протестиращите, съобщи БНР.

Междувременно от Българския фермерски съюз заявиха, че земеделски производители ще се съберат утре с техниката на Долни Богров. Това съобщи Георги Стоянов, председател на Съюза, който е част от европейската организация "КОПА - КОДЖЕКА".

Представители на всички 26 браншови сдружения от Инициативния комитет на протестите ще бъдат на мястото. Оттам ще чакат разрешение за влизане в София и протестът да продължи пред Министерския съвет.

Инициативният комитет за провеждането на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: БГНЕС