Президентът Радев с остри критики: Забавянето на вноса на слънчоглед няма да успокои напрежението

Според държавния глава е важно кой заедно взима решенията

20.09.2023 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Президентът с поредни критики към управляващите. От Ню Йорк, където ще произнесе реч в рамките на Общополитическия дебат към Общото събрание на ООН, държавният глава заяви: "Държава не се управлява с бягство от отговорност".

Забраната на внос на слънчоглед от Украйна далеч няма да успокои напрежението сред земеделските производители, смята президентът Радев. По думите му дори и след подобна стъпка, проблемите с неурегулираното разпределение на субсидиите, а от там и противопоставянето в сектора, остават нерешени.

"Държава не се управлява с бягство от отговорност, държава не се управлява с квалификации, с лозунги, с противопоставяне на едни сектори на икономиката и обществото с други. За да се управлява държавата, трябва да се управлява по такъв начин, че да има доверие в хората. И те ще усетят, и ще дадат своето доверие, когато видят, че правителството поставя на първо място техния интерес. Поставя на първо място българския интерес", подчерта държавният глава.

След проведените редица двустранни срещи, една от които с австрийския му колега Александър Ван дер Белен, Радев бе категоричен - липсва политика, която да убеди Австрия и Нидерландия да премахнат ветото върху евентуалното членство на страната ни в Шенгенското пространство.

"Заради това окуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия, възможно по-скоро. Има начини - да покани премиера Нехамер, така както аз го поканих, да отидем заедно на границата, имаме редовен диалог и с президента. Така че да бъде чут нашият глас, много повече, много по-силно. Това изисква системни усилия", категоричен бе Радев.

По отношение на участието на ДПС в управлението на страната - държавният глава обясни, че е важно кой заедно взима решенията и заедно ръководи държавата.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 4
123
преди 7 месеца
Eййй, не се спря този некадърник! Сигнализирай за неуместен коментар