Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Новаков: Нямаме алтернатива на 3% дефицит, ако искаме в Еврозоната

Василев носи пълна и лична отговорност за назначаването на Спецов, ще му търсят резултати, коментира евродепутатът

09.06.2023 | 20:06 Редактор: Елеонора Танева

В разгара на дебатите около предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор, той отива на посещение в Страсбург.

"Аз нямам покана за изслушването, нямам представа за какво отива - знам от медиите, че Гешев ще е във вторник там, по това време в ЕП ще се гласува моят доклад за големите инфраструктурни проекти", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него вероятно някой български евродепутат е поканил главния прокурор.

"От тук насетне Гешев е свободен каквото намери за справедливо да направи по едно или друго дело, нетрадиционен подход е да бъде изслушван в Европейския парламент, не е част от дневния ред на пленарното заседание, може би е нещо, което е успоредно на официалната програма на ЕП", предположи Новаков.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че Борисов не се крие като отказва да даде имунитета си доброволно заради разследването по "Барселонагейт". 

"Борисов не се крие и не е човек, който може да бъде скрит. Но след като Нинова активно се е заела със съдебната реформа и раздаването на справедливост, всички могат да си отдъхнат. Тя е човек, доказал се назад в прехода, че разбира от тази работа. Считам, че Борисов и всеки от ПГ на ГЕРБ може да е спокоен, защото знам, че са застанали с името и лицето си за това, което правят за България. Очевидно е, че г-жа Нинова е претърпяла катарзис през последните 2 седмици", коментира евродепутатът.

Новаков добави, че въпросът с имунитета в ЕП се решава в Правната комисия и няма практика да се създават специални комисии, каквото се прави в България. Гостът коментира и дебатите за съдебната реформа. По думите му няма разминаване в мнението на партиите, че има нужда от промени. 

"България е на дневен ред в ЕП, доскоро не с добро. Ясно е, че това е компромис за двете страни, плаща се цена, но това решение е без алтернатива. С първия мандат не стана, отиват с втория, не гласуваш и отиваме пак на избори", заяви Новаков. 

Във връзка с връщането на Румен Спецов като шеф на НАП той изрази доверието си към решението на Асен Василев. 

"Сигурен съм, че Василев носи пълна и лична отговорност за това назначение и че ще му се търси един ден сметка за резултатите на НАП. Мария Габриел е мъжко момиче и ще върши работа като за повече от един човек", убеден е Андрей Новаков.

Във връзка с подготовката на бюджет 2023 евродепутатът подчерта, че България няма алтернатива на 3% дефицит, ако иска да бъде част от Еврозоната.

"С много работа и нормализация може да се случи - ако тръгне ПВУ, ако спрат безконтролните харчове. Знам колко е трудно, защото знам и какво е състоянието на бюджета, колко време се управляваме на автопилот. Целта е да се свърши работа, хората искат да спрем да ги занимаваме да ходят на избори през 3 месеца, да спрат да се редят на бариери, за да влязат в други държави", посочи Андрей Новаков.

Гледайте видеото с целия разговор.