Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Орлин Колев: Оттелгянето на първото искане за освобождаването на Гешев не е стъпка назад

Вероятно мотивът е процедурата да приключи по-бързо, смята преподавателят по конституционно право

09.06.2023 | 17:15 Редактор: Калина Донкова

Учудващо е, че шестимата вносители на първото искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, го оттеглиха. Това коментира в ефира на предаването "Директно" преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев.

"Не го отчитам като стъпка назад или като деклариране на нежелание за довеждане на процедурата докрай, а може би тяхното поведение е продиктувано от желанието по-бързо да приключи процесът. Защото, както бяха съединили двете производства и трябваше да се разпита израелският експерт, тов щеше да удължи произнасянето на ВСС", каза той.

Той коментира и предложенията за реформа на Конституцията и идеите за орязване на правомощията на главния прокурор или изобщо за заличаването на фигурата на обвинител номер едно.

Според него е възможно, ако конституционните текстове следва да отразяват действителното усещане на гражданите.

"Това, което очакват самите граждани от върховния закон, от обществения договор. В този смисъл, ако очакването на гражданите е да имаме силната ръка, която следва да спазва закона и да наказва всяко едно престъпление, то тогава би следвало това правомощие да се запази", категоричен бе още Колев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.