Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Реалистично е да имаме бюджет до края на юли, рамката ще "закърпи" годината

Истинският и важен бюджет ще е за 2024 г., където ще бъдат заложени реални политики, убеден е Георги Ангелов

09.06.2023 | 16:35 Редактор: Калина Донкова

Нормалната процедура за приемане на бюджет е около един месец от неговото внасяне до неговото обнародване. В този смисъл е реалистично България да има изцяло нова финансова рамка до края на месец юли, както обеща и финансовият министър Асен Василев. Това обясни в ефира на предаването "Директно" главният икономист в Институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

"Преди това обаче ще трябва да се изработи реално нов бюджет, защото сегашният очевидно не се вмества в рамките за 3% дефицит, така че и за това ще има нужда от една, две седмици, за да може новите министри да се запознаят с реалното състояние - какви договори са подписани, какво се дължи, какво има като събираемост. В този смисъл, шест седмици е съвсем реалистичен срок, още повече, че преди бюджета, трявба да се гласуват и промените в данъчните закони", каза той.

По думите му риск да не бъде спазен срокът има, но депутатите ясно и единодушно са показали и с решението си за удължаването на сегашния бюджет само с още два месеца, че воля за нов бюджет има.

"На 10 юни, в събота, спират всички плащания, ако не беше гласувано това решение, така че е показателно, че има консенсус за това решение", категоричен е Ангелов.

Бюджет 2023 е само "закърпване на положението", подчерта икономистът. Причината - той ще действа само пет месеца, а през септември трябва да започне подготовката на финансовата рамка за догодина.

"Това няма да е бюджет с някакви особени политики, защото годината реално е минала. Нито можеш да започнеш нов инфраструктурен проект, да го завършиш и да го платиш, тоест - основното е да се завърши годината като разходи. Истинският бюджет ще бъде за 2024-а година, там могат да се залагат политики и проекти", обясни още Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.