Може ли Гешев да се окаже последният главен прокурор на България?

14 часа кадровиците във ВСС гледаха в детайли двете искания за освобождаването му

09.06.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

Ще отпадне ли от правния мир институцията "главен прокурор"? Успоредно с неслучилото се, поне засега, предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, депутатите обмислят прекрояване на Конституцията.

14 часа кадровиците във ВСС гледаха в детайли двете искания за освобождаване на Иван Гешев. Искаха да изяснят и емоционалното състояние на главния прокурор.

"Когато се видяхме за първи път, дали се прегърнахме и се потупахме за това, че съм оцелял", попита главният прокурор.

"Не си спомням, възможно е, по-скоро да. Но ми се сторихте като човек, който е преодолял препятствие и бяхте в приповдигнато емоционално състояние", отговори директорът на Национално следствената служба - Борислав Сарафов.

"Ако някой теоретично е решил, че много бързо трябва да ме отстрани, мисля, че следващия четвъртък е подходящ срок да се изчерпят всички такива изисквания и да ме отстранят така до 7 дни", така Гешев сложи край на изтощителния маратон във ВСС, но и обеща - днес да направи обръщение към нацията.

"Аз винаги съм го казвал, че вероятно в нашата политическа среда – главният прокурор би бил успешен политик", коментира министърът на правосъдието Атанас Славов.

Засега остава неясно какво е щял да каже Гешев на нацията. Изненадващо в обедните часове той отложи обръщението си. Но пък темата отекна в парламента.

"Прецедент, никога не е имало такова заседание – 14 часа, за съдържанието на разговора , предпочитам да замълча", категорична бе Корнелия Нинова.

"Тъжното е когато виждаме, че във ВСС има хора, които всъщност са копчета – и като им натиснеш копчето работят, като им натиснеш копчето – спират да работят", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Това, което наблюдавахме вчера, имаше много малко общо с правото", каза Надежда Йорданова от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Основната новина, обаче, дойде встрани от коментарите. И за пореден път се роди след среща на Христо Иванов с групата на ДПС.

"Обсъждахме с г-н Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло, да я няма в новата Конституция", каза Делян Пеевски.

"Разговарям с всички политически партии за необходимостта от конституционни реформи. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви мнозинства в съвета", коментира министър Атанас Славов.

В късния следобед от пресцентъра на прокуратурата заявиха, че главният прокурор Иван Гешев иска да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Повече вижте в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)