Гешев отложи обръщението към нацията, правосъдният министър с разкрития

Атанас Славов оповести случай за "сериозен механизъм за упражняване на влияние"

09.06.2023 | 13:34 Редактор: Юлиан Христов

След изслушване на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, цитати на Иван Гешев и отново твърдения за нерегламентирани записи - 14-часовото заседание на Висшия съдебен съвет завърши без резултат. В понеделник кадровиците отново се събират. А обвинител номер едно днес няма да се обърне към нацията, както вчера обеща. 

В полунощ министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че ако следващото заседание на Висшия съдебен съвет се насрочи за днес, то главният прокурор няма да може да се запознае с представените доказателства. А в тях имало "крайно притеснителни твърдения".  

"На първо място твърденията на членове на ВСС, че се чувстват по някакъв начин заплашвани, принуждавани. На второ място, начинът, по който главният прокурор е получил писмото, което определя като заплаха към него във VIP зоната на летище София и то внесено от служител на прокуратурата. Т.е., тук става въпрос за сериозен механизъм за упражняване на влияние и тези твърдения изискват специално внимание", каза правосъдният министър. 

Адвокат Христиан Георгиев е категоричен, че случващото се във Висшия съдебен съвет само ще ускори процеса по промените.  

"Трябва да се направи цялостна реформа на това как функционира прокуратурата. За българските граждани не е съвсем от значение дали името Иван Гешев е сменено с Иван Иванов. За тях е важно да има реформа, която да отговори на техните нужди", коментира адвокатът.  

Мария Карагьозова от Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет смята, че е възможно, по време на промените в Конституцията да бъде заличена фигурата на главния прокурор.  

"Ако не успеят да сменят главния прокурор с взрив, ще опитат с реформа да се премахне фигурата на главния прокурор. Считам, че рано или късно ще се стигне до промяна да се закрие фигурата на главния прокурор", посочи тя.  

Според Карагьозова, дори да бъде гласувано отстраняването на Гешев, процесът може да бъде забавен от президента. В Конституцията няма срок, който държавният глава трябва да спази за подписването на указ за освобождаването му. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС