България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви ходове има ВСС и може ли Радев да забави освобождаването на Гешев?

Съдебна реформа трябва да има, но тя не трябва да е фокусирана във върха на системата, смятат Мария Карагьозова и Христиан Георгиев

09.06.2023 | 09:05 Редактор: Юлиан Христов

Съдебна реформа трябва да има, но тя не трябва да бъде фокусирана само върха на съдебната система. Около това мнение се обединиха членът на Гражданския съвет към ВСС Мария Карагьозова и адвокат Христиан Георгиев в предаването "България сутрин"

"Това още веднъж затвърждава убеждението, че е изключително важно да бъде направена съдебна реформа и тя не трябва да е концентрирана само върху върха на пирамидата. Има усещане за затлаченост на съдебната система, има дела, които се влачат с години", припомни адвокат Георгиев, според когото мнозинството от българските граждани разбират промените като връщане на доверието в системата.  

По думите му случващото се във ВСС само ще ускори процеса по промените.  

"Трябва да се направи цялостна реформа на това как функционира прокуратурата. За българските граждани не е съвсем от значение дали името Иван Гешев е сменено с Иван Иванов. За тях е важно да има реформа, която да отговори на техните нужди", допълни Георгиев.  

Той смята, че в предложенията на ДПС има хубави идеи за промени в Конституцията, но би било добре и останалите партии да направят своите предложения.  

Георгиев посочи, че прокуратурата у нас работи по стар съветски модел, който към днешна дата е неприложим. В същото време трябва да се оптимизира правораздаването, като се дигитализира и разпределението на делата да става по един общ принцип.  

"Необходимо е да бъде дадена възможност на една такава централизирана система и да се води дистанционно процесът. На следващо място ще се даде възможност, тъй като има редица дела в малките населени места, които се бавят, защото няма експерти, които да направят експертиза - това ще бъде преодоляно", обясни юристът. 

Според Мария Карагьозова оттеглянето на искането на шестима членове на Прокурорската колегия за отстраняването на Иван Гешев е изненадало всички.

"Това беше изненада за целия Пленум, както и за самия главен прокурор. Вчера те се мотивираха да оттеглят своето искане, да десезират ВСС с мотиви, които те твърдяха, че са научили час преди заседанието, но фактите бяха ясни няколко седмици преди това", обясни Карагьозова пред Bulgaria ON AIR

Тя припомни, че второто искане за отстраняването на Гешев е свързано с това, че той е използвал една метафора за "отпадъка в областта на политиката".  

"Тази метафора не е била персонализирана към никого. Двама-трима от членовете на Прокурорската колегия запазиха достойнството си, повече слушаха и по-малко говореха", допълни тя.  

По нейните думи ВСС е в една заварена ситуация, в която процедурата по отстраняването на главния прокурор е започната по стария Закон за съдебната власт и продължава с променените в него текстове от т.нар. закон на Крум Зарков. Карагьозова поясни, че са правени опити да се обясни на депутатите, че тази законодателна инициатива би катастрофирала в Конституционния съд и в момента КС действително е сезиран по тези текстове.  

"В момента в КС главният прокурор е внесъл питане по отношение на законопроекта на Крум Зарков. Основната линия е, че те искат заради ПВУ да установят най-накрая в България да има механизъм за отстраняване на главния прокурор. Но такъв механизъм съществува и в момента и това се доказва, че Иван Гешев се разследва от Софийската градска прокуратура", допълни Карагьозова. 

Тя изрази съмнение, че е възможно по време на промените в Конституцията да бъде заличена фигурата на главния прокурор.  

"Ако не успеят да сменят главния прокурор с взрив, ще опитат с реформа да се премахне фигурата на главния прокурор. Считам, че рано или късно ще се стигне до промяна да се закрие фигурата на главния прокурор", поясни тя. 

Карагьозова изрази и мнение, че има възможност, дори да бъде гласувано отстраняването на Иван Гешев, процесът да бъде забавен от президента, за когото не е предвиден срок в Конституцията, за да подпише указа за освобождаването на главния прокурор.  

"Предполагам, че е разумно той да изчака КС да се произнесе по двете питания", обясни тя.  

Очаквайте видеото с целия разговор.