ВСС оттегли първото искане за освобождаването на Иван Гешев

Това стана с гласовете на 17 кадровици

08.06.2023 | 14:13 Редактор: Михаела Димитрова
ВСС оттегли първото искане за освобождаването на Иван Гешев

След над два часа дебат Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а трима бяха "против".

Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

Гешев се включи в гласуването и гласува "против". Той обясни, че единствената причина, поради която е гласувал, е защото иска да изрази своята позиция, че "всичко трябва да бъде изяснено и то публично пред обществото", предаде БГНЕС.

Преди кадровиците да гласуват предложението, излязоха в кратка почивка, за да решат как да действат, след като шестимата магистрати оттеглиха предложението си за отстраняване на главния прокурор. След почивката последва дълъг дебат, в който бяха представени мотивите на вносителите. Гешев коментира, че едва днес е получил събраните доказателства, но по първото искане са му били предадени час преди заседанието и освен това по време на дебата се появиха съмнения за оказан натиск.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR