Министър Славов иска решение за Гешев до ден-два, главният прокурор се защити

Едно от исканията за отстраняването му беше оттеглено

08.06.2023 | 13:41 Редактор: Петя Кръстева

Четвърти час Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда да бъде ли прекратен предсрочно мандатът на главния прокурор Гешев. Исканията за отстраняването му бяха две, но изненадващо шестимата прокурори, внесли първото, свързано с взрива до кортежа му, го оттеглиха. 

"Призовавам към фокус и следване на законовата процедура - да не изпадаме в теории за световните конспирации, за да можем да стигнем до ясно решение в рамките а ден-два", коментира новоназначеният министър на правосъдието Атанас Славов.

Магистратът от ВСС Огнян Дамянов съобщи за оттеглянето на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Мотивите им са, че са съгласни с доводите на наблюдаващия прокурор по случая с кортежа на Иван Гешев, че израелският експерт, който е бил на място, не е нарушил правилата. Впоследствие се заговори и за натиск върху тях.

"Не се притеснявам от нищо. Нека се изясни фактическата обстановка и се види несъстоятелността на това искане, защото тази процедура няма аналог в Конституцията. Нека да изясним този случай и да стане ясно дали наистина главният прокурор е въздействал по някакъв начин, както се твърди", заяви самият Гешев по време на заседанието.

По-рано днес пред ВСС се събраха около 50 души в подкрепа на настоящия главен прокурор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR