Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Спасението на българските евреи е дело на народа, но не и на държавата

Според Елка Пороминска разделението е приоритет на нашите политици

10.03.2023 | 20:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Каква е ролята на адвокатите в спасяването на българските евреи?

"Вчера и днес отбелязваме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. Това е събитие, което не е достатъчно известно в обществеността или е забравено в последните години, но е събитие, за което самите евреи казват, че е духовно пробуждане и духовната памет на човечеството. Това е тяхната висока оценка, а тя е такава, защото Българската православна църква и българските адвокати са движещата сила в това събитие", заяви адвокатът Елка Пороминска в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ мнението на много израелски граждани е, че това е дело на народа, но не и на държавата, защото по това време тя приема Закон за защита на нацията.

"Българинът е показал своята човечност, своята липса на каквито и да е предразсъдъци по отношение на това кой какъв е, каква религия изповядва. В центъра на София в триъгълник са 3 много големи храма на 3 различни религии, което говори що за народ сме и трябва да сме горди", категорична беше Пороминска пред Bulgaria ON AIR.

Според нея толерантността у нас се е запазила, независимо то това колко ни е трудно и какви ежедневни проблеми имаме. "Ние сме разделени, но в трудни, тежки моменти сме като голям юмрук. Дано не ни се случи скоро да изпадаме в такива, за да доказваме, че сме нация. Разделението е приоритет на нашите политици", добави Пороминска.

"Съдебната система действа, но тя е много натоварена и най-големият проблем е бавността ѝ, а тя произтича от множество недостатъци във финансиране, обезпечаване на достатъчно добри кадри. Не е нормално човек да получи правосъдие след 5, 10, 15 години или повече", коментира Пороминска.

Тя смята, че проблемът с главния прокурор е привнесен и не е толкова важен за обикновените хора, та дори и за тези, които ще са подсъдими или ще попаднат под властта на прокурора.

"За мен е проблем това, че се сложи преграда пред гражданите да имат защита от Върховния съд, която е в зависимост от това дали ще успее адвокатът да напише нещо като научен труд по темата на делото", отбеляза Пороминска.

Нейното мнение е, че макар и да се променят законите, България има добро законодателство, но всяка промяна води до ново усложнение и до нова съдебна практика, ново дописване от Върховния съд, според неговата гледна точка.

"Насилието не е само наша болезнена тема. Тук се поставя въпросът с Истанбулската конвенция, която беше подписана, но няма как да бъде ратифицирана. Проблемът с Истанбулската конвенция и с насилието е в това, че не се прочете добре или не е била добре преведена", изтъкна Пороминска.

"Проблемът е пак във финансиране, в създаване на центрове, в които такива пострадали лица могат да се обърнат, да бъдат защитени, да се отделят от насилника, насилникът да получи възмездие за това, което е извършил", добави адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото.