Върховен съдия ще разследва главния прокурор. Гешев: Да се чувствам ли поласкан?

"Този законопроект ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения", категоричен бе Крум Зарков

08.03.2023 | 19:00 Редактор: Петя Кръстева

Министерският съвет одобри исканите изменения в Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс. Те съдържат Механизъм за контрол върху работата на главния прокурор  и на административните ръководители на органите на съдебната власт. 

Промените предвиждат наказателен съдия от ВКС, апелативен или окръжен съд с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, ако има данни за престъпление.

"Той ще бъде временно назначаван и ще се определя по специален списък, предварително одобрен от общото събрание на наказателната колегия на ВКС", поясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 

В края на януари тази година предложения закон мина само на първо четене в 48-ото Народно събрание. Тогава депутати на ГЕРБ-СДС изразиха съмнения, че някои от текстовете са противоконституционни.

На пленума на ВСС главният прокурор Иван Гешев обяви, че с промените се цели политическо овладяване на съдебната власт. 

"Анализирайки двата закона, най-вече този на МС, се колебая дали да се чувствам поласкан, че правят закон за мен.  Тъжно е, че наричаме това правова държава", коментира той.

Според министър Зарков със законопроекта страната ни ще отговаря на европейски стандарти.

"Този законопроект ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения", категоричен бе той, като допълни, че промените ще бъдат разгледани още в първите работни дни на 49 -ото Народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 1 година
Ако Иван Гешев не бъде разследван и справедливо осъден, двата най-големи банкови атентата: КТБ 2014 г. и Райфайзенбанк - 2020 г. ще бъдат позорно прикривани, а работата на Европейската прокуратура, оглавявана от г-жа Кьовеши - тотално саботирана. Сигнализирай за неуместен коментар