МС повторно одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

Министър Зарков: Законопроектът ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения срещу България

08.03.2023 | 13:53 Редактор: Вяра Димова

Министерският съвет одобри повторно предложението на правосъдното министерство за законови промени, регламентиращи механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Последните дни от работата на 48-ото НС не стигнаха, за да бъдат разгледани на второ четене промените. Тогава те бяха отхвърлени и от депутатите на ГЕРБ-СДС, заради факта, според тях, част от текстовете са противоконституционни. Днес министърът на правосъдието заяви, че са направени необходимите правни промени в Закона за съдебната власт. Той изрази надежда още в първите работни дни на 49-ото НС законът да бъде разгледан.

"Това е законопроектът, с който България ще успее най-сетне да отговори на изискванията на европейските стандарти и не на последно място - на осъдителното срещу България решение на европейския съд по правата на човека по делото "Колеви". Този законопроект ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения срещу България. Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, от Апелативен или Окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник", заяви министърът на правосъдието Крум Зарков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)