НС прие промените свързани разследването на главния прокурор

Националната следствена служба излиза от прокуратурата

26.01.2023 | 14:55 Редактор: Елеонора Танева
НС прие промените свързани разследването на главния прокурор

Депутатите приеха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт". Промените бяха внесени от ПГ на "Възраждане" и от Министерския съвет. Законопроектите са част от законодателството, което трябва да бъде прието по ПВУ. 

Текстовете няма да успеят да минат през комисии и за разглеждане на второ четене поради това, че парламентът ще бъде разпуснат на трети февруари с указ на президента.

Законът на Министерския съвет бе приет със със 166 гласа "за". Той предвижда приемането на Кодекс за етичното поведение на българските съдии, Кодекс за етичното поведение на българските прокурори и следователи. В закона се казва, че трябва да се организират и провеждат антикорупционни обучения, както и обучения за укрепване на почтеността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и конфликт на интереси. 

Законът на "Възраждане" бе приет със 117 гласа "за". Той предвижда, че в случай на установени престъпни действия от страна на главния прокурор се изпращат материали от съответните институции, установили незаконната дейност, до Националната следствена служба. При наличието на достатъчно доказателства Националната следствена служба образува досъдебно производство и уведомява Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на главния прокурор по реда на ЗСВ. Директорът на Националната следствена служба се превръща в "изпълняващ длъжността прокурор по разследването срещу Главния прокурор" до приключването на производство, информира "Фокус".

В законопроекта се предвижда и извеждане на Националната следствена служба от системата на прокуратурата и обособяванетоѝй като независим орган на съдебната власт съобразно конституцията на страната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)