Депутатите се изпокараха за Закона за съдебната власт

Настимир Ананиев заподозря, че ДПС и "Възраждане" се опитват да отложат във времето разглеждането на промените в НПК

26.01.2023 | 14:02 Редактор: Ирена Бакърджиева

В последните си дни на работа депутатите дебатират промените в Закона за съдебната власт и по-конкретно - "ябълката на раздора" - механизма за контрол и разследване на главния прокурор.

Още в първите минути на пленарния ден депутатите успяха да се скарат, тъй като "Възраждане" и "ДПС" поискаха 2 точки от вчерашния ден да влязат в днешната програма на пленарното заседание, а именно разглеждането на измененията, свързани с Черноморската банка и първо четене на Закона за съдебната власт. 

Настимир Ананиев заподозря, че двете политически формации се опитват да отложат във времето разглеждането на промените в НПК, които са свързани именно с механизма за контрол върху работата на главния прокурор. От своя страна, от "Възраждане" му отвърнаха, че искането за разглеждане на Закона за съдебната власт е пряко свързан с работата на главния прокурор. 

Точно в 11:30 започнаха по същество дебатите свързани с първо четене на Закона за съдебната власт. Предложенията са 2 - едното е на Министерството на правосъдието, а другото на "Възраждане".

"Вие наистина ли смятате, че това ще бъде работещият механизъм? Смятате ли, че човекът, който е назначен от главния прокурор, който е негов заместник и негова дясна ръка, е човекът, който може да го разследва?", попита Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Министерството на правосъдието предлага разместване на функции между два органа, единият от които конституционен, и конституционният орган казва, че не желае, защото е противоконституционно. Министерството на правосъдието казва: "Не, вие пък ще го приемете, защото ние така сме решили, освен това сме го вкарали в ПВУ, вече сме го обещали и ако трябва да нарушим Конституцията, ще я нарушим", смята Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Аз пък ви казвам, че си струва цялото усилие да започнем от необходимостта да гарантираме независимостта на съда, г-н Чолаков, и всички останали структурни решения, които взимаме, да бъдат подчинени именно на тази висша ценност", заяви Христо Иванов от ДБ.

"Главният прокурор да има само възможност да прави методически указания за общото прилагане на закона, но не и да прави надзор за законност. И другият текст, който трябва да бъде приет, е главният прокурор да бъде изваден от ВСС", каза Хамид Хамид от ДПС.

По-рано депутатите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" отново успяха да стигнат до конфликт, след като Делян Добрев предложи от парламентарната трибуна в днешния дневен ред да отпадне точката, която е свързана с компенсацията на битовите потребители на природен газ. Предложението беше направено от "Продължаваме промяната", а според Добрев предложението е напълно популистко, тъй като отникъде не е посочено как ще се финансира въпросното предложение. 

Депутатите удължиха днешния си работен ден, като след разглежданите на първо четене промени в Закона за съдебната власт в НПК трябва да влезе точката за училищното образование и Закона за горите. Днес трябва да бъде изслушан и външният министър Николай Милков във връзка с побоя в РСМ срещу Християн Пендиков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR