Рибарски: Битовите потребители са оставени сами да се справят с високите цени на газа

Владимир Табутов допълни, че пари за компенсации има и такъв механизъм е необходим

26.01.2023 | 11:59 Редактор: Ирена Бакърджиева

Точката за компенсациите на битовите потребители на природен газ отпадна от дневния ред на депутатите в Народното събрание.

"Тя отпадна, въпреки че вчера беше добавена в дневния ред, в противовес на правилника, по предложение на ГЕРБ-СДС. И така битовите потребители на природен газ ще бъдат оставени да се справят сами с високите цени на природния газ", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски. 

"Не приемаме аргумента, че няма пари – Фондът за сигурност на електроенергийната система в момента събира и свръхпечалбите по регламент 1854", обясни още Рибарски. "Във Фонда се събират повече пари в момента и целта е с тези пари да бъдат компенсирани от уязвимите домакинства, ползващи природен газ, горива и ел. енергия. Механизмът, който бяхме предложили, обхващаше месеците от януари до април", каза Рибарски.

Владимир Табутов допълни, че пари за компенсации на битовите потребители на природен газ има и такъв механизъм за компенсации трябва да има.

"Но ние бяхме лишени от възможността нашето предложение да бъде дискутирано в зала и да бъде прието. Това беше един пореден опит на "Продължаваме промяната" да апелира за по-адекватно поведение на служебния кабинет", подчерта Табутов.

Снимка: БГНЕС