Гюнтер Ферхойген е в България за разширението на "Чирен", "Главболгарстрой" реализира проекта

Партньори на компанията са "Solar Turbines Europe" и "Honeywell"

20.01.2023 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева

Нова стъпка към разширяването на газохранилището в "Чирен". Това стана възможно, след като днес държавната компания "Булгартрансгаз" и "Главболгарстрой" подписаха договор за старт на нов етап от проекта, който ще бъде осъществен в партньорство с американски компании. Инсталираното оборудване също ще е американско. Това ще позволи капацитетът на Чирен да бъде разширен до 1 млрд. кубични метра. 

Още от 70-те години на миналия век, 8 съветски компресора нагнетяват газа в хранилището в Чирен, сега това е напът да се промени с разширяването на газовата инфраструктура на обекта, като проектът трябва да е готов след 2 години. 

"Новата компресорна станция ще бъде успоредна със съществуващата, изцяло с американско оборудване, произведени компресори от "Solar Turbines", с които ние имаме дългогодишен опит", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Освен компресорна станция ще бъдат изградени и още 13 сондажа, което ще увеличи капацитета на хранилището. 

"Природният газ, който може да бъде съхраняван в резервоара се увеличава от 550 млн. кубични метра на един милиард кубични метра. На следващо място ще увеличим и капацитета за добив и нагнетяване, който към момента е 3,5-4 милиона кубични метра на ден до 8", уточни Владимир Малинов.

На церемонията по подписването на договора присъства и бившият еврокомисар Гюнтер Ферхойген, който оглавява Международния консултативен съвет на "Главболгарстрой", които ще изпълняват проекта с партньорите си "Solar Turbines Europe" и "Honeywell". Ферхойген отчете нуждата от по-добрата свързаноост, за да се подобри енергийната сигурност.

"Независимо дали ни харесва, или не, газът ще бъде незаменим в следващите 2-3 десетилетия и трябва да сме сигурни, че доставките са стабилни и да не допускаме синьото гориво да се използва като оръжие. Защото сега газът се използва като политическо оръжие, затова трябва да има диверсификация, а това, което виждаме тук, е стъпка към понижаването на този риск", коментира Гюнтер Ферхойген. 
 
Разширяването на газохранилището включва и нов газопровод до село Бутан. Общо увеличаването на капацитета на хранилището ще струва близо 600 милиона лева. 

"Да има съответната линейна инфраструктура, тези количества да се движат към и от Чирен и газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", поясни Владимир Малинов. 

Хранилището в Чирен е пълно с газ, уточниха от "Булгартрансгаз", но черпенето на складирано гориво е преустановено от 25 декември, заради топлото време и икономически причини. След подписаното през януари междуправителствено споразумение, вече и Гърция ще може да съхранява газ в Чирен. В замяна България получи по-облекчен достъп до терминала за втечнен газ край Ревитуса.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.