БСП дава сигнал в прокуратурата срещу социалния министър

Жалбата е във връзка с разходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост

26.01.2023 | 11:50 Редактор: Елеонора Танева

БСП внася жалба в прокуратурата срещу служебния социален министър Лазар Лазаров във връзка с разходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви Георги Гьоков от левицата.

Според него неправомерно от проект "Развитие на социалната икономика" 2 170 300 лева са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово. Това е станало с решение на служебното правителство на 15.12.2022 г.

"От ПВУ за насърчаването на социалните групи са отделени 27 млн. лв. Социалното министерство са похарчили големи средства за закупуване на имоти. Над 2 млн. лв. са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и то от частни субекти. На първо място си поставяме въпроса защо се закупуват такива имоти от частни субекти, а не търси свободни държавни или общински, които да придобие безвъзмездно. Процедурата, по която държавата е купила тези имоти е непрозрачна - няма оценка, по която се класират и кандидатите, нито защо са се избрали конкретните градове, затова подборът им подбужда съмнения за корупция. Имотът в Габрово се е продал за 529 000 лв., а дълго време е била обявена цена от 168 00 лв.", обясни Гьоков.

Посочи, че политиката на БСП категорично включва безпощадна и безкомпромисна борба с корупцията.

"Когато едни ресурси са определени за социално слаби хора, за социални предприятия, те трябва да се използват изцяло в тяхна подкрепа, а не да се отклоновят по някакви канали, които стигат до облагодетелстване на частни субекти", каза още Гьоков.

По-късно през деня министър Лазаров контрира - проектът бил одобрен от предишния служебен кабинет, когато социален министър е Георги Гьоков.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)