Радев: Няма да забравим приноса на българските евреи в антифашистката съпротива

"Българите не изневериха на толерантността и съпричастността към страдащите", подчерта президентът

10.03.2023 | 12:54 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическата енергия, посветена на справедлива кауза. В историята ни завинаги ще остане държавническият урок на 43-мата депутати от правителственото мнозинство в Народното събрание, подписали писмото на подпредседателя Димитър Пешев, на достойните водачи на Българската православна църква, на активната обществена позиция на редица научни и професионални сдружения, на моралната роля на интелектуалния елит, останал верен на традициите на нашия народ и държава", заяви президентът Румен Радев на откриването на документалната изложба "80 години от спасяването на българските евреи".

"Няма да забравим и приноса на българските евреи в антифашистката съпротива", добави Радев.

"Преживяла две национални катастрофи, България прави всичко възможно, за да избегне въвличането ѝ в поредната война на стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога. Войната и триумфът на нацизма в Европа обаче решиха друго. Изолирана и заплашена от окупация, България бе принудена да се включи към Тристранния пакт. Загубеният неутралитет доведе до приемането на антиеврейско законодателство, но това не промени отношението на нашия народ към приятелите, колегите, съучениците евреи", посочи държавният глава.

Той подчерта, че в тези трудни дни ние си спомняме за величината на историческите събития, за това кои бяха причините нашият народ да предприеме този безпрецедентен акт на спасение на еврейския народ в България, информира БГНЕС.

"Българите не изневериха на толерантността и съпричастността към страдащите. Наши дипломати в свои срещи подчертават, че натрапеното отвън антиеврейско законодателство ще бъде прилагано в България, така че да озапти все опит за насилствен антисемитизъм. Комисарството по еврейските въпроси не се наложи над българския парламент и правителство. Хитлер на пречупи решението на Цар Борис да не допусне депортацията на нито един български поданик, извън пределите на България", категоричен е държавният глава.

"В тези неимоверни дни на изпитания, българският народ и държава издържаха невероятен тест с огромна историческа стойност, като не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България. Наш дълг е да пазим и да помним. Длъжни сме да пазим чист спомена за миналото. Наш дълг е да защитим този морален капитал на нашата държава", каза още Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
borhes1
преди 11 месеца
И да иска човек не се забравят злините български. Сигнализирай за неуместен коментар