Радев: Длъжни сме да не допускаме нови прояви на антисемитизъм

Спасяването на българската еврейска общност през ВСВ е източник на национална гордост за всички българи, заяви президентът

09.03.2023 | 20:47 Редактор: Вяра Димова
Радев: Длъжни сме да не допускаме нови прояви на антисемитизъм

Спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война е източник на национална гордост за всички българи, защото нито един български евреин не е бил депортиран в нацистките лагери на смъртта. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с представители на организации на български евреи в Израел.

Срещата се проведе по инициатива на организациите Съюз на емигрантите от България в Израел, "Български културно-информационен център" и Дружество за приятелство "Израел-България", а поводът е отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война през настоящата година. В срещата участваха известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар и посланикът на Държавата Израел у нас Йорам Елрон.

"Един малък народ, заедно със своето правителство, църква и интелигенция успя да спаси еврейските си сънародници в един от най-мрачните периоди от човешката история и за нас е задължение да продължим този завет, като не допускаме нови прояви на антисемитизъм", заяви държавният глава.

Президентът изтъкна, че спасените български евреи и техните наследници в Израел са солидна основа за развитието на двустранните отношения и стратегическото партньорство между България и Израел. По думите му страната ни може да използва примера на Израел за развитие в сферата на науката, технологиите и икономиката.

Снимка: Прессекретариат Президентство


1
0 rate up comment rate down comment 0
Радев
преди 1 година
Допуснапме ги другите прояви на антисемитизъм, но този път не са насочени срещу евреите. Сигнализирай за неуместен коментар