Йотова настоя за музей, който да разказва за спасяването на българските евреи

"Със силата на образованието и културата трябва да възпитаваме следващите поколения", заяви вицепрезидентът

09.03.2023 | 19:40 Редактор: Вяра Димова
Йотова настоя за музей, който да разказва за спасяването на българските евреи

В България да се създаде музей, който да разказва за спасяването на българските евреи. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи в 134 Средно училище "Димчо Дебелянов" – ORT School.

"Музеите не са обърнати само към миналото, те гледат към бъдещето. Със силата на образованието и културата трябва да възпитаваме следващите поколения в най-важните ценности в човешкия живот – любовта към ближния и толерантността", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на ръководството и учителите на 134 СУ "Димчо Дебелянов" – ORT School, че откриват пред децата света на познанието и ги възпитават да приемат чуждото мнение, да разбират другия до тях.

В двора на училището през 2021 г. беше открит мемориал "Стената на българските праведници". "Живи са въглените на историята и се разгарят всеки път, когато преминаваме покрай портретите на 20-те българи, които се ръководеха само от човешките закони и помагаха на своите сънародници евреи", заяви вицепрезидентът.

20 българи са носители на най-високото признание за човечност на Световния център за възпоминание на Холокоста "Яд Вашем" в Йерусалим.

"Неизлечим е белегът на Холокоста, на тази адска машина, чието гориво беше зловеща идеология, която изпрати на смърт 6 млн. души", заяви Илияна Йотова. Тя припомни Умберто Еко, който призова за бдителност за съвременния фашизъм, за липсата на толерантност, за лидери, които изпращат опасни послания.

Снимка: Прессекретариат на президента