Йотова: Опитите за подмяна на историята са опасни

"В света обилно се лее реч на омразата, надигат се антисемитски настроения", заяви вицепрезидентът

09.03.2023 | 11:35 Редактор: Петя Кръстева
Йотова: Опитите за подмяна на историята са опасни

'Недостатъчно се знае за светлия пример на България, която спаси своите евреи. Този безпрецедентен акт принадлежи не само на българската, а на световната памет. Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени българи преди 80 години моята страна спаси над 48 хил. евреи. За съжаление, не успяхме да защитим 11 343 евреи от територии, по това време администрирани от българските власти", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на международна конференция "Ролята на юристите за спасяването на българските евреи". 

"Обща е целта ни – да знаем и помним уроците на историята. Задачата ни е още по-важна днес, когато в Европа, в света, в България обилно се лее реч на омразата, надигат се антисемитски настроения, следващите една след друга кризи подхранват вируса на отричането, а отвоювани от десетилетия човешки права днес се потъпкват без свян", изтъкна вицепрезидентът. Тя определи като опасни опитите за подмяна на историята чрез отричане на съществуването на Холокоста.

Йотова посочи, че освен фактите трябва да се проучат задълбочено мотивите, които са водили спасителите на българските евреи. 

"Национална гордост е спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта! Гордост е, когато в Световния център за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем" в Йерусалим прочетеш написано с големи букви "България – страната, в която еврейското население беше спасено", посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че в различни европейски страни, отделни личности въстават срещу Холокоста, но единствено в България той среща съпротивата на общественост и институции и с парламентарен акт е спряна депортацията на евреите.

Снимка: БГНЕС