Радев откри изложба, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Експозицията показва ръкописи, фотографии, редки книги на български, иврит и османотурски език

10.03.2023 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. Президентът Радев откри документалната изложба, посветена на историческото събитие в Националната библиотека.

Историкът и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар и семейството му са сред хилядите български евреи, спасени от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война. 

"Проф. Михаел Бар-Зоар разкрива и толерантността, приятелските чувства и хуманизма на българския народ в един от най-мрачните периоди на човешката история, когато Европа е смазана от хитлеристкия ботуш, преживяла 2 национални катастрофи", заяви Румен Радев.

На изложбата, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи, присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, представители на организации на български евреи, министри и дипломати. В словото си държавният глава заяви, че спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на справедлива кауза.

"България прави всичко възможно, за да избегне въвличането ѝ в поредната война на стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога", посочи държавният глава.

Експозицията показва ръкописи, фотографии, редки книги на български, иврит и османотурски език, както и експонати от фонда на Националната библиотека. Могат да се видят и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации. А след откриването на изложбата се проведе поход на толерантността и мъдростта.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR