Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Майка и дъщеря Чакърдъкови с мисия за опазване на българщината

Хората от малките населени места имат по-голямо желание за съхранение на традициите, убедени са изпълнителките

27.12.2022 | 20:29 Редактор: Елеонора Танева

Предизвикателство - майка и дъщеря Чакърдъкови заедно на една сцена.

В богатия се репертоар Николина Чакърдъкова има много песни, посветени на конкретни имена. Сред тях и за Стоян, който е производен на Стефан, така че има произведение и за днешния празничен ден.

"За някои се случват чудеса по Коледа. Но ние можем да бъдем част от чудото за някой човек. В тези хубави коледни празници човек си мечтае и си пожелава най-доброто, а лошото да е останало назад. Следващата година да е по-добра. Например с инициативата "Българската коледа" от всеки от нас зависи да направи един жест, един SMS - това за някой ще е чудо. Ние трябва да сме причината да се случват чудеса", призова Николина Чакърдъкова от студиото на "Денят ON AIR".

Дъщеря ѝ Мария е по-големият оптимист в семейството.

"Човек първо трябва да промени себе си и света около него, сама птичка пролет не прави. Аз съм вечният оптимист, казвам си винаги, че няма все да е така ... Човек има нужда от другите хора, за да живее добре. Ние сме социални същества, имаме нужда от контакт, от близост, от споделяне", каза Мария Чакърдъкова. 

Пред Bulgaria ON AIR двете изпълнителки подчертаха, че всеки може да брани и развива българското, когато предпочете да купи български продукт, да слуша българска музика. И това го прави бранител на българщината.

"По селата и малките градове най-силно се пази българското. Ние от село идваме в София да ви заредим с положителна енергия. Ние в малките градове сме пазители на всичко хубаво и родно. Целта е не само да го пазим, но да го развиваме и популяризираме, да бъдем мост във времето. Щастлива съм и спокойна, че следващото поколение ще продължи моята мисия, дай Боже някое от децата, от внуците да поемат щафетата", каза с усмивка обичаната от хиляди изпълнителка на народни песни.

Тя не е имала желание дъщеря ѝ да поема по нейния път. Искала е да я изучи, да може да прави неща, различни от пеенето. 

"След като стана и майка, сега има времето да твори. Това, че е моя дъщеря, не стигаше, за да застане редом до мен. Страхувах се да не кажат, че майката е с болни амбиции и иска да направи дъщеря си певица. Казаха ѝ, че тя трябва да се пребори за любовта и аплодисментите на публиката", сподели страховете си Николина Чакърдъкова. 

Мария добави, че е голяма отговорност да бъде нейна дъщеря.

"Очакванията и изискванията са двойно по-големи, отколкото ако съм просто Мария от Петрич. Аз, заставайки до нея като нейна родна дъщеря, на 11 февруари рамо до рамо, се откъсвам от биологичната връзка и заставам до нея като артист", каза Мария.  

Двете излизат заедно в Зала 1 на НДК на концерт на 11 февруари. Тъй като билетите за спектакъла от 20 часа са разплродадени, изпълнителките са решили да зарадват почитателите си с още един концерт - от 17 часа. 

Гледайте целия разговор във видеото.