Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хлябът ще изкара хората по улиците - как ще продължи да живее българинът?

България може да продължи да продава оръжие на трети страни, не директно за Украйна, коментира Стоян Денчев

03.05.2022 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Провежда се пореден коалиционен съвет, посветен на военната помощ, която България може да даде на Украйна. Нищо не е ясно до последния момент.

"Въпросът на деня не трябва да бъде дали ще се разпадне коалицията. Важното е да има правителство, то да бъде работещо и да дава кураж на всеки български гражданин", заяви общественикът Стоян Денчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че 67% от българите не искат България да дава оръжие на Украйна и управляващите трябва да се съобразят. 

"Никой не оспорва членството ни в ЕС и НАТО. Въпросът е как ще продължи да живее българинът. Политиците само си говорят, принадлежат на едно или друго общество. Някои са ястреби, някои - гълъби, някои - мисирки. Ще измислят нещо. Повечето мислят, че Нинова ще избяга от заплахите към коалиционните партньори. Може да променят заглавието на предложението в последния момент, за да няма проблеми с Нинова", предположи общественикът пред Bulgaria ON AIR. 

Денчев е убеден, че страната ни може да продължи да изнася оръжия за трети страни, без това да навреди на коалицията.

"Това е нормално да се прави, като лоялни членове на НАТО е възможно да го правим. Така и така изнасяме българско оръжие за Украйна, макар и непряко. Договорите са подписани по време на служебното правителство на Янев и не са с крайна дестинация Украйна. Ако се спрат само до компонента ремонт на украинска военна техника и продължим да доставяме оръжие на други страни, не на Украйна, България печели от това. Това е бизнес, който всяка държава практикува, защо не и България", подчерта Стоян Денчев. 

Събеседникът прогнозира, че кабинетът "Петков" няма да изкара пълен мандат. А предсрочните избори най-вероятно ще бъдат заедно с местните.

"Може да има формиране на друго правителство или правителство на малцинството. Тогава, когато противоречията между народа и тези, които го управляват, станат непредсказуеми, явно трябва да има промяна на политическата и икономическата обстановка. Днес на протести  излизат стотици, утре ще са хиляди. Хлябът ще изкара хората по улиците", убеден е общественикът.

И подчерта, че покрай хляба не трябва да забравяме и духовността.

"Много хора са боядисвали и ремонтирали читалища. България ще я има, докато ги има читалищата. Те са първопричината за съхранението на българската идентичност. Важно е да запазим духовността и да можем да се нахраним паралелно, без да губим едното", заяви почетният председател на Съюза на читалищата в България.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК