Петков в Гърция: Няма да се поддадем на икономическия шантаж на Русия

Премиерът благодари на Мицотакис за връзката в Александруполис

03.05.2022 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

В условията на енергийна криза, свързана с войната в Украйна и спрените руски доставки на газ за България и Полша, дадоха старт на стратегическо за Европа и за страната ни газово съоръжение. На церемонията по откриването на строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис присъства и премиерът Кирил Петков.

С това съоръжение до голяма степен ще бъде прекъсната зависимостта от руски газ в региона и в Европа. Основните страни, от които ще може да пристигат доставки от алтернативен газ, са САЩ, Катар, Египет и Израел.

Крайният срок за завършване на проекта е края на 2023 г. На церемонията присъства гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Там е и председателят на Европейския съвет. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и сръбският президент Александър Вучич също присъстват на събитието.

Петков благодари на Мицотакис за съдействието и възможността да бъде осъществена тази газова връзка. Премиерът обяви, че България няма да се поддаде на икономическия шантаж на Кремъл, пред който страната ни е изправена.

Петков благодари за това, че Гърция помага на България в трудния момент заради доставките газ.

"Събитието в Александруполис е доказателство за това, че един енергиен и геополитически проект е факт", изтъкна Кирил Петков. От Александруполис той замина за Комотини, където в този час инспектира изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Мицотакис пък обяви, че по този начин ще се отворят вратите за енергийна независимост в Европа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
чужди интереси
преди 1 година
Оставка! Вън от управлението на страната! България затова е най-бедната европейска страна! Сигнализирай за неуместен коментар