Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как ще заменим руския газ и ненадежден партньор ли е "Булгаргаз"?

Експертите Еленко Божков и проф. Валентин Колев направиха детайлен анализ в "Денят ON AIR"

02.05.2022 | 20:16 Редактор: Тодор Петров

"Ако не отидем на предоговаряне и не търсим възможности за възобновяване на договорите с "Газпром", решенията ни никак не са лесни. Ще става все по-трудно, скандалите ще следват един след друг, но те няма да ни помогнат да избегнем увеличението на цените и може би - сериозен дефицит. План Б на правителството не дава решения", заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

"За да можем да заменим този газ от "Газпром" - 2 млрд., и да остане 1 млрд. от азерите, това означава около 25 такива танкерa, като този от Тринидад и Тобаго. 2-3 години трябва да се точат танкери, а това ни е газът за една година. Увеличението на цената на газа ще е между 30 и 50%", каза още той и добави, че разликата в цената ще бъде платена от данъкоплатеца и бизнеса.

По думите на Божков, каже ли бизнесът, че ще протестира, а особено излезе ли да протестира, правителството се клати с тенденция за падане

"Не трябва да гледаме с надежда към ГЕРБ като спасители. Те са основните виновници за сегашното състояние - за връзката с Комотини са изключително виновни. Назначенията и целия строеж. След това - формулата, по която се изчисляваше досега цената на природния газ", изтъкна експертът.

Според декана на Електротехническия факултет в ТУ-София проф. Валентин Колев, е очевидно, че "Газпром" не може да се причисли към надеждните партньори и трябва да търсим алтернатива - азерски газ, втечнен газ, Европа.

"За мен още не е видно дали новите управляващи искат да направя далавера или не. Чрез офшорка да се внася структуроопределяща енергийна суровина е невероятно. Ако Русия е нарушила едностранно договора, аз определям "Газпром" като ненадежден партньор за обезпечаване на енергийния баланс на страната ни. Не виждам нищо лошо управляващите да търсят начини за компенсиране", коментира той в "Денят ON AIR".

Според него трябва да се прецени кои точно производства да бъдат подпомогнати.

"

"Вярно е, че цената е важна, но по-важно е да има газ. Това, което се случва в енергетиката, не може да не повлияе на политическата ситуация в държавата, но все пак трябва да бъдем в по-изчаквателна позиция и да дадем шанс на тези управляващи. Имат огромно желание да свършат някаква работа. Хубаво би било да се доверят на доказани експерти, а не да се назначават хора да се учат на професия енергетик", подчерта проф. Колев.

"Беше дадено всичко по силите на държавата да бъде изграден "Балкански поток" и в същото време реверсивната връзка беше оставена на заден план. Ако беше изградена, сега щяхме да имаме повече възможности за азерски газ", твърди той.

Еленко Божков е категоричен, че Народното събрание задължително трябва да гласува премахване на мораториума за търсене на природен газ и шистов природен газ. 

"Пролетта и лятото задължително топлофикациите трябва да минат на мазут, като природният газ, колкото влиза, да се закупи от "Булгартрансгаз" и да се запълни хранилището в Чирен", убеден е експертът.

Проф. Колев се съгласи и изрази мнението, че трябва да имаме по-големи хранилища за балансиране на газопреносната мрежа.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК