Бизнесът заплашва с протести заради газта и тока, иска таван на синьото гориво

Голям е рискът от фалити заради високите цени

02.05.2022 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Бизнесът заплашва с протести заради високите цени на природния газ и електроенергията. Големите енергийни консуматори искат таван на синьото гориво и компенсации от държавата.

Има голям риск от фалити на родни производства заради високите цени на газа и тока - това казва Даниела Симеонова, която е собственик на шивашка фирма. 

апълно вероятно е да има фалити, ако държавата не помогне на работодателите. Цените са непосилни и са спекулативни", твърди тя.

Затова индустрията настоява компенсациите за електроенергия да продължат и през следващите два месеца. 

"Нужно е да има компенсации, трябва да се помогне на работодателите, които са ангажирани със запазване на работни места. За да сме конкурентоспособни и съизмерими с останалите европейски работодатели, просто разходите за електричество трябва да бъдат подпомагани от държавата", категорична е Симеонова.

Цената на природния газ за май ще бъде обявена със задна дата около 10-о число на месеца. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори предупреждават, че е невъзможно да се работи десет дни в ситуация на несигурност. 

Работодателите настояват за повече прозрачност. От федерацията настояват за временен таван на цената. На този фон от Българската стопанска камара обявиха, че има неяснота ще продължат ли компенсациите заради скъпия ток и през май. Те държат да има прогнозируемост за бизнеса. 

"Пазарът не можеш да го регулираш, той е свободен. Всеки, според качествата и възможностите си, трябва да си прави сергията. Ние обаче трябва да имаме някаква планираност, възможност да участваме в утрешния ден, затова преглеждаме какво правителството ще ни обещае. Бизнесът иска грамотно управление, иска бизнес среда, която е прогнозируема - да можем да направим нашите прогнози и да влезем в европейския пазар равноправни", заяви проф. д.н. инж. Красимир Ениманев – председател на Русенска стопанска камара.

Премиерът Кирил Петков организира среща с работодателските организации за енергийната криза в четвъртък.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК