Трайков: България да търси компенсации, Русия не трябва да се задрасква като доставчик

България не за първи път изпада в зависимост от руския газ - през 2009 г. доставките на синьо гориво отново спряха

28.04.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

България не за първи път изпада в зависимост от руския газ. През 2009 година синьото гориво към страната ни отново спря. Властта в България се мъчи да размрази замръзналия мазут, за да захрани Топлофикациите.

"Това беше непосредственото решение, за да не измръзнат хората по домовете си и да не се срине електрическата система", обясни министърът на енергетиката в периода от 2009 до 2012 година Трайчо Трайков.

След газовата криза Европейската комисия предприема по-ангажиран подход към страните членки. Отпуснати са близо 50 милиона евро гарант за изграждане на междусистемната връзка с Гърция.

"Още оттогава ми се стори, че има доста субекти и в България и в други страни в Югоизточна Европа, които саботират действията за реална диверсификация и намаляване на зависимостта от Русия", коментира Трайков.

13 години след газовата криза от 2009 - интерконекторът с Гърция е пред завършване, а страната ни може да получи синьо гориво от различни доставчици и различни тръби.

"Доставчиците могат да бъдат от Близкия Изток, района на Северна Африка, включително заради LNG терминалите в Гърция и Турция могат да бъдат и в други части на света заради корабите, които могат да превозват втечнен газ", каза вицепремиерът и министър на екологията. Борислав Сандов.

"Условието за това е да има реверсивни компресори, каквито има. Газът няма да спре, няма да изстинем както през 2009 година. Няма да има рязък шок от гледна точка на количествата газ. Друг е въпросът на каква цена", подчерта Трайков.

"Цената ще се определи, когато се сключат договорите за внос, в момента се опитваме да намерим общоевропейско решение, което да направи общоевропейска поръчка, което ще намали разходите. Даже може да се окаже в един момент, че ние ще имаме по-ниски цени на горивата", заяви Сандов.

"Българската страна веднага трябва да предприеме юридически действия за търсене на компенсации, когато това е възможно. През 2009 година българската държава не посмя да направи това", изтъкна Трайков.

Според бившия енергиен министър България не трябва да задрасква Русия като възможен доставчик на газ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК